/ philharmony
Днес, от 19:00 часа в зала "Емил Димитров" в ч-ще "Съгласие - 1869", Плевенска филхармония под диригентството на Любомир Денев /син/ и солисти - бивши и настоящи ученици от НУИ "Панайот Пипков" с преподавател Симеон Серафимов, ще изпълнят произведения за ударни инструменти и оркестър на наши композитори по повод 90 години от рождението на Проф. Добри Палиев. 
 

paliev
philharmony


Концертът е уникален, тъй като в него ще вземе участие и дъщерята на семейство Серафимови - Василена Серафимова, която живее и работи във Франция и има изключително успешна световна кариера!

Като солисти ще чуем още Кирил Павлов и Златина Иванова. Всички те ще изпълнят български произведения на големи наши композитори. В програмата тази вечер ще прозвучат "Младежки марш" от Добри Палиев, два концерта за маримба и оркестър - от Христо Йоцов и Румен Бояджиев - син, както и Концерт за ударни инструменти и оркестър от Любомир Денев - син.

Бащата на полиритмията у нас проф. Добри Палиев и неговият ансамбъл "Полиритмия", съставен изцяло от ударни инструменти, прославят България по света, а перкусионната му школа влиза в европейските музикални учебници като еталон.      


paliev
philharmony


Въпреки, че преди Добри Палиев в Българската държавна консерватория е имало още трима преподаватели по ударни, поради своя огормен принос в сферата на ударните,
Палиев е наричан от своите ученици и последователи, основател на школата по ударни инструменти в България. Проф. Добри Палиев е роден на 20-ти април 1928 г. и почива на 5 септември 1997 г.

paliev
philharmony


Един от най-ярките ученици и последователи на проф. Добри Палиев в развиването на перкусионната школа в България е Симеон Серафимов, който създава известния у нас и по света перкусионен ансамбъл "Акцент". Негови възпитаници от плевенската школа по ударни инструменти продължават обучението си в елитни университети по света, където прославят град Плевен и България.

paliev
philharmony


Дъщерята на Симеон Серафимов - Василена Серафимова, която живее и твори във Франция ще бъде „гвоздеят на програмата“ в концерта тази вечер.