ipap
ipap / dariknews.archive
По време на откриването на изложбата-живопис „Духовни ценности“, което се състоя в галерия РОС-АРТ в хотел Ростов в Плевен, депутатът и член на Международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие Васил Антонов, който беше домакин на събитието обяви, че ще предложи, България и в частност Плевен да бъде домакин на провеждането на следващата Интерпарламентарна асамблея.
Той посочи, че откриването на изложбата „Духовни ценности“ е едно от трите събития, които България посвети на международното православие.
Васил Антонов коментира, какво би означавало домакинството от страна на България на следващата Интерпарламентарна асамблея по православие, на каквато страната ни не е била домакин повече от 10 години:
„България не е имала домакинство на Парламентарната асамблея или на нейно събитие вече повече от 10 години, като и преди това гостуванията са били спорадични и са имали частично въздействие. Това, което всъщност правим е първата крачка и днешното събитие, в което участва главният секретар – реалното ръководство показва едно много голямо уважение към Плевен и към България.

ipap
dariknews.archive

Смятам, че с откриването на изложбата „Духовните ценности“, както преди това на „Православните ценности“ и имаме предстоящо финално събитие – награждаване на победителите в „Турнира на шампионките“, ние участваме с три големи събития в Общата програма на Интерпарламентарната асамблея. Няма друга страна, която има три събития и силно вярвам, че ще получим подкрепа на Асамблеята в края на месец август тази година“, каза Васил Антонов.

ipap
dariknews.archive

За откриването на изложбата „Духовни ценности“ в Плевен беше и Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея Андреас Михалидис, който е депутат от гръцкия Парламент:
„Моите впечатления от вашия град са изключителни – точно такива, кчкто и от България. Парламентарната асамблея на православието счита за огромна чест, че е в България и участва в празничните мероприятия, посветени на 25-та годишнина от основаването на нашата организация.
Уверени сме, че в близко бъдеще ще имаме възможност да проведем тук заседание на Международния секретариат на нашата организация, както ние вече обещахме на нашия скъп колега Васил Антонов.
Това ще предостави възможност на депутатите от 35-те страни с православно население, да организират такава среща във вашия град и ние с радост поддържаме тази идея“, каза Андреас Михалидис.      

ipap
dariknews.archive

Той коментира значението на Интерпарламентарната асамблея по православие, която отбелязва тази година 25 години от основаването си:
„Това е парламентарен орган, в който са представени само депутати. Той развива дейност от високо ниво и представлява едно съвременно свидетелство на православието в днешния свят. Асамблеята уважава православните ценности и ги прилага с цел установяване на мир, внимание и толерантност и всячески осъжда радикалните изражения на религиозния фанатизтъм“ добави категорично Андреас Михалидис.
Подредената лично от академик Светлин Русев изложба „Духовни ценности“ включва творби на 25 художници, сред които са платна на акад. Светлин Русев, Милко Божков, Иван Велчев, Долорес Дилова, Огнян Кузманов, Валентин Колев, Атанас Атанасов, Нина Русева, Георги Божилов - Слона, Николай Бузов, Анна Топалова, Весела Петрова, Катя Христова, Пламен Моневски.

Част от картините са от пленера „Православни ценности”, който се проведе в края на месец март. Други са от личната колекция на Васил Антонов, а трети - от пленери, които той е организирал  и провеждал преди години, заедно с акад. Светлин Русев и негови ученици - вече утвърдени и бележити художници.

Специално за изложбата „Духовни ценности“, акад. Светлин Русев е нарисувал картината "Пиета", която е създадена по идея на Васил Антонов.

pieta
ipap

Изложбата е една от инициативите, които народният представител е предприел по случай 25-та годишнина от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие.

ipap
dariknews.archive

ipap
dariknews.archive

ipap
dariknews.archive

ipap
dariknews.archive