/ iStock/Getty Images
В Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен от десетина дни не са приемани нови пациенти с коронавирус. Това съобщи за БТА Момчил Цветков - говорител на лечебното заведение.

Той посочи, че от 29 хоспитализирани в предходния период, са изписани изчистените от вируса и в момента са останали на терапия шестима души - четирима са в инфекциозната клиника, а двама - в интензивното отделение на клиниката по анестезиология. От няколко дни вътрешната клиника е освободена от пациенти с коронавирус, извършена е нужната дезинфекция и тя вече приема нуждаещи се пациенти с други заболявания, поясни Цветков. Той допълни, че всяка седмица се извършват задължителните тестове на медицинския персонал за коронавирус.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев заяви за БТА, че обстановката в Плевен във връзка с пандемията, в сравнение с предходните седмици, е сравнително по-спокойна. За последното денонощие са установени двама вирусоносители. Екипи на РЗИ работят в Кнежа и Червен бряг за тестване на контактни лица. В Кнежа е установен случай на служителка в детска ясла, носител на вируса, предстои обследване на всички контактни лица, уточни д-р Гарев. Ще бъде извършена дезинфекция и експертите на РЗИ ще посочат, кога е възможно яслата да започне работа.

Директорът на РЗИ подчерта, че екипи на инспекцията са ангажирани за тестване на всички, които са дали положителни проби за COVID-19 преди двадесетина дни - над 200 души, за да се види дали са изчистени от вируса.
БТА