Уникална машина заработи в Регионалната библиотека в Плевен
Уникална машина заработи в Регионалната библиотека в Плевен / Люба Нинова

Първата по рода си машина на Балканския полуостров за почистване на книги заработи днес в Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Плевен. Машината е италианска, тя е автоматизирана – от единия край се подават книжните тела, а от другата страна те излизат вече почистени.

“Освен комфорта, свързан с действията на оператора, който обслужва техниката, тя има много важно предназначение – почиства не само от прахта, но и от вредните микроорганизми, които повреждат хартията”. Това обясни Елена Спасова, представител на фирмата-доставчик на машината. Няма ограничение във формата на книгите, които се почистват едновременно от 6 страни, капацитетът е 12 книги в минута, поясни Елена Спасова. Патентована в случая е не самата техника, а формата на четките, които са направени от конски косъм и позволяват подобни манипулации.

“Една от най-важните ни дейности е и опазване на библиотечния фонд, затова много се радвам за новата придобивка”, каза директорът на библиотеката Аня Михова. Тя уточни, че цената на машината е около 40 хил. евро. Миналата година Министерство на културата отпусна целеви 700 хил. лв. за Регионалната библиотека в Плевен, с тях са купени машината за почистване от прах, скенер, модерна охранителна техника, обзаведено е хранилището, сменена е изцяло и мебелировката.

Аня Михова изрази и надежда, че от 1 февруари Регионалната библиотека “Христо Смирненски” вече ще може да посреща и читатели.