police
police / dariknews.bg
Ученици от Детското полицейско управление при СУ „Тодор Кирков“ в Ловеч отправиха апел към шофьорите за повишена бдителност на пътя.
Акцията е съвместна инициатива на Районно управление-Ловеч, и Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Ловеч.
 
В рамките на националната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” РУ-Ловеч, инициира специализирана полицейска операция, като по този начин се обхваща периодът от 25 септември до 1 октомври, който е обявен за Седмица на превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември - за Ден на превенцията на национално ниво.
Учениците съвместно с полицейски служители контролираха пътното движение и призоваваха водачите чрез флаери и лично послание за повишено внимание на пътя.
 
Целта на инициативата е изцяло превантивна и е насочена към повишена бдителност и привличане вниманието на всички участници в пътното движение, спазване на Закона за движение по пътищата, толерантност и уважение към другите участници в движението. Всеки водач на превозно средство трябва да осъзнае, че качвайки се в автомобила си, поема отговорност за децата, които са на тротоарите или пресичат пътното платно.
 
Статистиката сочи, че от началото на годината до 19 септември в Ловешка област са регистрирани 437 пътнотранспортни произшествия, от които 144 тежки с 19 убити и 231 ранени. За същия период на 2016 г. катастрофите са 780, от които 194 тежки с 21 убити и 276 ранени.
Само за времето на лятната ваканция - от 1 юни до 31 август, в региона са станали 19 пътни произшествия с участието на деца до 17 години, загинало е едно дете, а са ранени 25.