Търговци се изправиха срещу навлизането на верига павилиони в Плевен
Търговци се изправиха срещу навлизането на верига павилиони в Плевен / archive.dariknews

На среща, проведена между кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов с представители на протестиращи търговци от малкия и дребен бизнес в Плевен е бил поставен въпросът за решението, взето на заседание на Общинския съвет на 19 декември 2013, по повод отдаването под наем чрез конкурс на павилиони/лавки/ на територията на община Плевен.
Това каза на среща с медиите Дарин Ангелов - председател на ОбС-Плевен.

Позицията на протестиращите търговци е била, че определена фирма не трябва да участва в търга. Дарин Ангелов обясни, че това няма как да се случи, тъй като Комисията за защита на конкуренцията няма да позволи и Община Плевен и Общинският съвет нямат нищо против дребния бизнес в Плевен, но в този конкурс могат да участват всички фирми от цялата страна, дори и от Европейския съюз, в който България членува.

Председателят на Общинския съвет каза, че все пак предвид важността на въпроса са взели решение с кмета на Плевен, до 5 февруари да се проверят възможностите да бъде прекратена действащата в момента процедура, която е обявена за 6 февруари - четвъртък.

"Има поставени определени условия, разбираме притесненията на дребния бизнес в Плевен и сме склонни, ако не е късно, някои от условията да бъдат променени", каза Дарин Ангелов и добави, че въпреки искането от фирмата павилионите да бъдат 22, съветниците са взели решение, те да бъдат два пъти по-малко - 10 в кварталите в Плевен и един в град Славяново.

Проблемен остава въпросът за това, че местата за 6 или 7 от павилионите се дублират с вече съществуващи - нещо, което е вече позната практика в страната за конкретната фирма. Дарин Ангелов коментира, че вероятно е възможно да бъде променена схемата за разположението на новите павилиони и това ще бъде предмет на дебат с протестиращите.

"Нашата цел е да бъде спряна процедурата, която върви в момента и при последващи разговори с протестиращите да уточним всички възможни варианти, за да не изпаднем в ситуация, общината да попадне под ударите на Комисията за защита на конкуренцията или пък по някакъв начин бизнесът в Плевен да бъде тормозен", заяви Ангелов.