Турският вицепремиер поднесе цветя на паметната плоча на редута Кованлък
Турският вицепремиер поднесе цветя на паметната плоча на редута Кованлък / archive.dariknews

На кратко неофициално посещение в Плевен беше турският вицепремиер Бекир Боздаг. Той идва в страната по повод мюсюлманския празник Рамазан Байрам, в качеството си на ресорен вицепремиер по проблемите на турските общности в чужбина.
Всяка година по време на празника Рамазан Байрам, в знак на солидарност и съпричастност, Бекир Боздаг посещава турски общности в различни страни.

В Плевен вицепремиерът на Турция посети Панорама "Плевенска епопея 1877". В турската делегация, освен официалните лица бяха включени представители на медии от южната ни съседка, а от българска страна присъстваха само Корман Исмаилов и Касим Дал.

Гостите разгледаха Панорамата и се запознаха отблизо с експонати от фонда на ВИМ. Най-голямо впечатление им направиха образците хладно и огнестрелно оръжие, които грижливо се пазят във фондовете на дирекцията. В духа на добросъседските отношения, директорът на дирекция "Военноисторически музеи", доц. Милко Аспарухов, като домакин подари на турския вицепремиер луксозно издание, представящо различни християнски икони, както и няколко патрона, от бойното поле край Плевен. От своя страна, в знак на уважение Бекир Боздаг дари на доц. Аспарухов изящна ваза.

След обиколката на Панорамата г-н Боздаг поднесе цветя на паметната плоча на редута Кованлък.

Турският вицепремиер поднесе цветя на паметната плоча на редута Кованлък
netinfo

Доц. Милко Аспарухов сподели, че в последно време туристите от Турция в Плевен са значително повече в сравнение с предходни години, като освен Панорамата посещават и другите обекти на дирекция "Военноисторически музеи". „Нашите съседи са сред най-културните и толерантни туристи, като се отнасят с уважение към събитията, случили се край Плевен. Ние приемаме това като едно отношение на граждани, живеещи в XXI век, а не на такива от XIX-то столетие".

Той добави, че специалистите от ВИМ подхождат много отговорно и събитията се предават такива, каквито са и по този начин всички гости приемат това като част от историята, а не като нещо, от което се прави политика. Аспарухов подчерта, че това е всъщност и функцията на Военноисторическите музеи - съхраняването на паметта за случилото се през 1877 г. за бъдещите поколения.

По време на визитата си у нас до сега, турският вицепремиер е посетил село Люляково, Бургаска област, Шумен и Силистра, а след Плевен обиколката му продължава в Русе, Пловдив, Кърджали и Момчилград.