Троян Ви кани на празник на сливата!
Троян Ви кани на празник на сливата! / netinfo

15-ти Празник на сливата и троянската сливова ракия – 2007г. организират на 29 септември в Троян. Празникът ще бъде открит точно в 11.30ч. в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в с. Орешак от Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки.

По традиция признати майстори ще правят демонстрация на изваряване на сливова ракия. Предвиден е и конкурс за най-добра домашна сливовица и кулинарен конкурс за ястия със сини сливи.

Гостите на празника ще могат да се възползват от изградения Базар на троянската сливова ракия, на традиционния сливов пестил, сушени сливи, изделия на занаятите и др.

За доброто настроение на гостите е подготвена забвна програма с участието на Венци Мартинов, Латинка Петрова – актриса от Сатиричен театър-София, танцов ансамбъл “София 6” от НЧ “Витоша” –гр. София, както и млади, талантливи изпълнители от НЧ “Наука” – Троян с ръководител Мариета Жекова.

Ракиената фиеста и веселие ще продължат в гр. Троян – на централния площад с Празнично дефиле от 16.00ч. В него ще участват общински младежки духов оркестър с мажоретки, читалищата от общината, сдружение “Съвет по туризъм” – Троян, ученици от СХУПИ – Троян, гостуващи състави от София, Казанлък и Кубрат.

Майстори – готвачи от елитните троянски хотели ще покажат своя майсторлък в кулинарния конкурс за цялостно меню от сливи. В традиционното изваряване на сливова ракия в “казан-партизан”, за първи път ще се изяви баш майсторката ракиджийка Донка от с. Бели Осъм.

Ще има демонстрация на варене на сливов мармалад, ритуал за берекет на сливите, конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни състезания за децата, томбола и базар, придружени от много хумор, песни, танци и изненади.

На всички присъстващи на площада ще бъдат подарени знаменце на 15-я сливов празник и трети брой на вестник “Троянски първак”, с който ще участват в забавна томбола.

Градусът на настроението ще повдигат танцьорите от фолклорен ансамбъл “София-6” и певците Нелина и Борис Дали. Празничният ден ще завърши с Дискотека под небето на фона на ретроспективни кадри от предишни издания на Празника.

Реализацията е на Община Троян, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак, съвместно с “Винпром Троян”, ИПЖЗ, сдружение “Съвет по туризъм” и НЧ “Наука” в града.