Съзвездие от оперни певци гостува в Плевен с Дон Карлос на Верди
Съзвездие от оперни певци гостува в Плевен с Дон Карлос на Верди / archiv.DarikNews

Операта "Дон Карлос" от Верди е последното заглавие за този творчески сезон, с което Държавна опера - Русе ще гостува в Плевен. Спектакълът ще се състои на 15 април 2013 - понеделник, на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев". В солистичния състав ще се изявят много световноизвестни български оперни певци. В ролята на Дон Карлос ще се превъплъти тенорът Калуди Калудов, като с този спектакъл той ще отбележи и 35-тата годишнина от кариерата си на оперна сцена.

Диригент на оперния спектакъл ще бъде Антонио Габриели. По вече утвърдена традиция плевенският Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева отново ще демонстрира доказани във времето професионални качества и ярко присъствие на сцената, както и в предходните му съвместни спектакли с Държавна опера - Русе.

Калуди Калудов е тенор от световна величина. Активната му международна кариера започва през 1983 година с "Реквием" на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта "Атила" на Верди във Виенската "Щатсопер". Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени - Ла Скала - Милано, Лицео - Барселона, Ковънт Гардън - Лондон, и в много други оперни театри в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия. Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. През последните 15 години на XX век многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света, и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Зубин Мета и др..В репертоара му са главните тенорови партии от опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало и др.

През 1992 година Калуди Калудов създава Оперния фестивал "Вива ил канто" в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години. В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност, активно се занимава и с вокална педагогика. Прави майсторски класове във Варна, Букурещ, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия. През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице - Полша, където защитава научна преподавателска степен - доцент.

От 2006 година е хоноруван преподавател във Вокалния департамент на Нов Български университет. Познат е на плевенската публика с участия в концерти и най-вече с незабравимото си превъплъщение в Дон Хозе от операта на Бизе - "Кармен", която прозвуча преди две години на Централния градски площад в Плевен, поставена от Държавна опера - Стара Загора, с участието на Плевенската филхармония и Общински хор "Гена Димитрова".

Ролята на Филип II е поверена на младия бас Ивайло Джуров. Той завършва камерно пеене в Кралската консерватория в Хага ( Холандия ), а след това специализира оперно пеене при оперната прима Александрина Милчева. С ролята на Фигаро от "Сватбата на Фигаро" и Лепорело в "Дон Жуан" на Моцарт дебютира в Белгия и Холандия. Повратен момент в певческата кариера на Ивайло Джуров е именно ролята на Филип ІІ, с която гастролира както у нас, така и в Австрия, Германия, Гърция, Белгия, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др. Талантливият бас постепено обогатява репертоара си с централните басови партии от опери на Моцарт, Бизе, Верди, Пучини и др. Изпълнява и солистични партии от кантатно-ораториални творби на Бах, Хендел, Моцарт, Росини, Бетовен, Брамс, Шостакович. На Плевенска сцена той изпълни ролята на Ескамильо в операта на Бизе - "Кармен".

Баритоновата партия на Родриго е поверена на Петър Данаилов. Той е определян от немската музикална критика като „типичен белкантов певец, притежаващ дълбок и необикновен, изпълнен с нюанси, баритонов тембър, който чрез своята вокална интерпретация променя изразността от яростно до лирично звучене" и "се нарежда сред най-добрите баритони в света". Повече от 10 години гради успешна солова международната кариера в оперните театри на Германия и Австрия. Носител е на първа награда, златен медал и наградата на публиката на Международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" - София, през 2000 г. Има записи в Българското национално радио и Националната телевизия. Плевенчани се насладиха на прекрасния му глас в модерната постановка на "Любовен еликсир" от Доницети, която се състоя рез 2011 г. ( с участието на Плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова" )

Сопраното Габриела Георгиева ще претвори ролята на Елизабета де Валоа. Габриела Георгиева завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" - София през 1998 година като мецосопран. През същата година специализира пеене в Българската академия за изкуство и култура в Рим, Италия. Своя професионален път младата певица започва в България с ролите на Леонора от "Трубадур", Амелия от "Бал с маски" и Аида от "Аида"на Верди.

От 2004 г. се изявява в Кипър, Испания, Франция и Хърватска, Чехия и Русия. Габриела Георгиева е носител на Първа награда на Първия национален конкурс "Катя Попова" - Плевен`2003, Втора награда на Третия международен конкурс за млади оперни певци "Христо Бръмбаров" през 2002 г. и Втора награда ( при неприсъдена първа награда ) от последното издание през 2004 година на престижния Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов". Репертоарът на певицата включва още: сопрановите партии от "Стабат матер" на Перголези и "Реквием" на Верди, Абигайл от "Набуко", Одабела от "Атила", Елизабет от "Дон Карлос" на Верди; Тоска от "Тоска" на Джакомо Пучини, Сантуца от "Селска чест" на Маскани, както и произведения на съвременни композитори. Има записи с оркестъра на Българското национално радио под диригентството на Велизар Генчев. Последният голям успех на българското сопрано е във Виенската "Щатсопер", партнирайки си с известния тенор Роберто Аланя в операта на Верди "Бал с маски".

Солистката на Държавна опера - Стара Загора, Даниела Дякова ще изпълни ролята на принцеса Еболи. Даниела Дякова завършва оперно пеене в НМА "Панчо Владигеров" - София в класа на проф. Руско Русков и доц. Христина Ангелакова. Специализира оперно пеене в Италия. Има награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс "Надежди, таланти, майстори" - гр. Добрич, Първа награда от оперния конкурс "Млади оперни певци" - София, Втора награда на международния оперен конкурс "Георги Златев-Черкин" - София и Първа награда от оперния конкурс "Цветана Дякович" - София. Талантливото мецосопрано гостува както в много български оперни театри, така и в чуждестранни (в Европа, САЩ). В Япония гастролира с Парижката опера, изпълнявайки ролята на Аида от едноименната опера на Верди.

В останалите роли ще се изявят:

Монах - бас - Момчил Миланов
Тибалд, паж на Елизабет - сопран - Гиргина Гиргинова
Глас от небесата - сопран - Гиргина Гиргинова
Графа на Лерма - тенор - Димитър Кюркчиев
Кралски пратеник - тенор - Александър Баранов
Графинята на Аремберг - Цветелина Стоева

Антонио Габриели ще дирижира оперния спектакъл. По вече утвърдена традиция плевенският Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева отново ще демонстрира доказани във времето професионални качества и ярко присъствие на сцената, както и в предходните му съвместни спектакли с Държавна опера - Русе.