Съветници настояват за проверка на склад с отровни вещества
Съветници настояват за проверка на склад с отровни вещества / archive.dariknews

В началото на поредната редовна сесия на Общинския съвет, съветникът Иван Илиев прочете декларация от името на групата на БНД - Обединена десница.

В декларацията се посочва, че на 16 и 19 август жители на село Ралево - община Плевен са изпратени от кметския наместник Иван Мончев по програма Временна заетост - т.н.чл.9, за да почистят две помещения на склад, намиращ се в близост до селото, където са съхранявани от години стари пестициди. Работниците са били без защитни облекла, маски и ръкавици и в последствие двама от тях за приети на 20 август за лечение в клиниката по клинична токсикология в УМБАЛ"Георги Странски" в Плевен.

В декларацията се казва, че жителите на село Ралево са силно обезпокоени от факта, че токсичните вещества и в момента създават реална опасност за екологична катастрофа и да бъдат отровени водите и почвите в района.

Групата съветници призовават кмета на Плевен проф.д-р Стойков да предприеме спешни и координирани действия, съвместно със специализираните служби. Те настояват в срок от една седмица, кметът да провери и отговори, дали има превишаване на правомощията от страна на кметския наместник на село Ралево.
В декларацията се пита още, дали това би могло да застраши живота на хората, които са почиствали помещенията със складирани токсични жещества.