Супер модерен ядрено-магнитен резонанс в Плевен диагностицира пациенти от цялата страна

Супер модерен ядрено-магнитен резонанс в Плевен диагностицира пациенти от цялата страна
Супер модерен ядрено-магнитен резонанс в Плевен диагностицира пациенти от цялата страна / Вероника Христова
Супер модерен ядрено-магнитен резонанс диагностицира пациенти от цялата страна
35393
Супер модерен ядрено-магнитен резонанс диагностицира пациенти от цялата страна
  • Супер модерен ядрено-магнитен резонанс диагностицира пациенти от цялата страна

Ядрено-магнитен резонанс от последно поколение работи вече месец и половина в ДКЦ-то към Многопрофилната болница "Свети Панталеймон" в Плевен. Той е единствен в Югоизточна Европа и в световен мащаб е предпочитана технология за диагностика на злокачествени заболявания, която надминава значително скенерите. С него приоритетно се изследват меки тъкани във всяка една област на човешкото тяло. Специално обучен екип от специалисти по образна диагностика, рентгенолози, анестезиолози и лаборанти работят със сложната технология.

Работим по-малко от два месеца, а вече имаме пациенти не само от региона, но и от други области на страната, сподели д-р Елиза Георгиева, която заедно с д-р Алцек Цеков са специалиститe в екипа. Д-р Цеков допълни, че новата технология дава изключително качествено и добро изображение, което я прави незаменима при диагностиката на редица трудно откриваеми заболявания.

Специалистите посочиха ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) като единствен метод, който дава възможност за точно диагностициране на множествена склероза, неинвазивно изследване на съдовете на мозъка, травми на коляно, гръбначни патологии и др. Осново преимущество на ЯМР е това, че той е безвреден метод на изобразяване, подчерта още д-р Цеков.

Супер модерен ядрено-магнитен резонанс в Плевен диагностицира пациенти от цялата страна

Той направи сравнение с рентгеновите изследвания и компютърната томография, при които пациентът получава доза йонизиращо лъчение. При тях има компромис между ползата от информацията и вредата от лъчението, докато при резонанса няма доказани биологични вреди, подчерта специалистът.

В определени случаи за по-добра диагностика се налага използването на контрастни вещества, които се вкарват директно в кръвоносната система на пациента, но те са максимално пречистени и до момента не са предизвикали алергична реакция, поясни д-р Георгиева. Тя подчерта дебело, че на разположение на пациентите в лечебното заведение винаги има екип анестезиолози, които могат мигновено да реагират при нужда и това гарантира безопасността на пациента.

Специалистите предупредиха за известни противопоказания за изследване с ЯМР - това са различни метални протези, пейсмейкъри, игли и др. Става дума обаче за стари импланти с феромагнитен характер, а не за съвременните сплави, които се използват днес в медицината. По този повод лекарите посъветваха пациентите с импланти, които желаят да си направят изследване с ЯМР,  да носят със себе си спецификацията на импланта. Самата процедура трае между 15 и 30 минути, в зависимост от изследвания орган или част на тялото, и е напълно безболезнена.

Резултатите от нея излизат до 24 часа, като по-сложните за диагностика случаи биват консултирани с един от водещите специалисти по образна диагностика у нас доц. Галя Кирова - завеждащ Клиника по образна диагностика в столичната болница "Токуда".

Самото изследване би могло да бъде поето от НЗОК, но за момента касата не заплаща контрастните вещества, които независимо от наличието на направление, се поемат от пациента. Цената на изследването без направление е 220 лева, а тази на контрастните вещества - 170 лева