Студенти обучават ученици в анти-СПИН кампания
Студенти обучават ученици в анти-СПИН кампания / sxc.hu

Образователна кампания за плевенските ученици по повод Световния ден за борба със СПИН организират студенти от Медицински университет Плевен. Асоциацията на студентите медици в България - Плевен ще проведе обучение в пет училища в града чрез организиране на игри, даване на полезна информация и презервативи на учениците. Мотото на кампанията е „Стигмата убива.

Истината за СПИН. Предайте я.......". На 1-ви декември, от 12.30 часа, младите лекари ще изнесат лекции за Синдрома на придобитата имунна недостатъчност пред средношколци от пет училища - Математическа гимназия „Гео Милев", СОУ „Иван Вазов", ДФСГ „Интелект" и ПГТ „Алеко Константинов". На 2-ри декември студентите ще изнесат лекциите и пред учениците от Езиковата гимназия в града. Основната цел на презентациите е да информират подрастващите „Какво представлява СПИН?", „Как можем да се заразим?", „Какви са начините да се предпазим?", „Толерантност?" и „Как да използваме презерватив?".

Образователните дейности студентите ще продължат през целия ден и за гражданите на Плевен по централните улици на града, както и пред сградите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" и Медицински университет - Плевен. Вечерта инициативите ще завършат с парти в дискотека „Камелия", на което в защита на каузата са поканени да пеят Нели Рангелова и участниците в Music Idol Деница, Русина Катърджиева и Преслава Мръвкова. На събитието са поканени всички студенти на Медицински университет - Плевен и техните преподаватели.

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. През годините, този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.