/ dariknews.archive
„Трябва със съжаление да кажем, че от българска страна не бяхме подготвени за посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас“. Това каза в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той припомни, че при гостуването на руския президент Владимир Путин през 2008-ма година на президента Георги Първанов, са били подписани девет документа със стратегически характер:

„Булгартрансгаз” поднови проекта „Турски поток”

„Те бяха свързани с три стратегически енергийни проекта, които за съжаление станаха турски, с Дните на културата на България в Русия, с взаимоотношенията ни в сферата на транспорта и т.н. Единственият солиден документ, който беше подписан сега може би беше свързан с туризма. Другото, което беше подписано беше една нота от три-четири реда за взаимотношенията и диалога между двете външни министерства - това дори не е нужно да се прави на официална среща и е достатъчно да бъде разменено по куриерски път.

Да не говорим в сферата на енергетиката че на въпроса на премиера Медведев „гарантирали ли сме си подкрепа на Европейската комисия за проекта „Турски поток“, ние нямаме разумен отговор. Друг е въпросът, че ние изобщо не трябва да търсим санкция от ЕК, а просто трябва да го изградим.

Руски издания коментират посещението на Медведев в България

През 1998-9-та година ние пропуснахме „Син поток“, той беше построен от Турция и ние загубихме милиарди от транспортни такси от това което щяхме да транспортираме за Турция. След това провалихме „Южен поток“ със 60 милиарда куб. метра и сега се борим за 15 млрд куб. метра руска газ, която трябва да дойде от Турция.

Петкова: Технологията за изграждане на АЕЦ „Белене” е най-съвременната и най-сигурната

Това е толова унизителна оценка за всички правителства от 2008 2009-та г. насам, че няма накъде. Ние, които сме били газовия център и сме давали газовата сила на Европа, днес се борим да вземаме руска газ от Турция. Затова ние от АБВ сме казвали винаги и продължаваме да твърдим че генералното решение е пряка доставка на руска газ през Варна, не за България, а за Европа“, каза Румен Петков. Председателят на АБВ заяви, че ако не беше спирана работата по изграждането на АЕЦ “Белене“, първият реактор щеше вече да работи.

Сидеров: Този път не трябва да допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“

„Ние от АБВ считаме, че най-доброто решение е 100% българска централа - държавна. Миналата година гостува един от големите експерти на Великобритания и той мотивира, защо това е силното решение. Защото когато държавата с целия си авторитет и тежест реализира такъв проект, тогава банките дават най-добри условия за кредит, държавата може да влияе и върху ценообразуването, т.е. има редица плюсове.

Така или иначе е важно АЕЦ„Белене” да се реализира. Затова от АБВ настояваме министър Теменужка Петкова буквално веднага да обяви процедура по привличане на стратегически инвеститор, ако се отива към този вариант. Най-важното е ние да си гарантираме енергийната сигурност, за за това стъпките са две - изграждане на АЕЦ „Белене” и пряка доставка на руски газ през България за Европа”, каза Румен Петков.