Спасиха щъркелчета след техни неуспешни опити за летене
Спасиха щъркелчета след техни неуспешни опити за летене / снимка: РИОСВ Плевен

Три щъркела изпрати РИОСВ Плевен в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, информират от пресцентъра на инспекцията. И трите птици са млади, но са с травми по крайниците. Предполага се, че при усвояване на летателни способности и поради неопитност, щъркелчетата са се блъснали в жици на електропреносната мрежа. От сблъсъка са получили обгаряния и рани по краката.

Единият щъркел е намерен в село Аспарухово, а сигналът в РИОСВ Плевен е подаден чрез еколога на община Левски. Другите две птици са открити и изпратени от кмета на село Торос, Община Луковит. И трите щъркела са изпратени в Спасителния център, където ще преминат през рехабилитация и възстановителен период преди да бъдат пуснати на свобода в природата.

От инспекцията напомнят, че белият щъркел е под опеката на Закона за биологичното разнообразие. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, не трябва да се развалят убежищата и гнездата им. Също така е забранено да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци.

Ако бъде намерен защитен вид в безпомощно състояние, в това число и щъркел, трябва да бъде уведомена РИОСВ. Сигналите може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ Плевен 064 806-951 или на дежурния мобилен телефон - 0886 399 054.