spartanski
spartanski / dariknews.pleven.archive
Работна среща на читалища с председателя на Националния съюз на читалищата Николай Дойнов, на която е коментирано отношението на кмета на Плевен Георг Спартански към плевенските читалища, стана повод за негов коментар по време на седмичната работна среща в Община Плевен.
Кметът каза, че извън емоционалните излияния на председателя на Националния съюз на читалищата, по-важният въпрос е той да се запознае с доклада на Временните комисии, относно стопанисването на общинската база, дадена безвъзмездно на читалищата преди десет години:

„Бил съм обявен от Дойнов за ликвидатор на читалища и за погромаджия върху читалищната дейност в България и разбрах, че ще ме дава в Страсбург. Очаквам с интерес, с какви мотиви ще го направи. Не познавам лично г-н Добрев и е хубаво, когато обвиняваш някого в нещо и си служиш с такива квалификации, да бъдеш и аргументиран. На първо време му предлагам да се запознае с доклада на временните комисии, които разгледаха, как се стопанисва общинската база, раздадена безвъзмездно на читалищата преди 10 години и за този период, кое читалище е вършило и какво не е вършило в тази база и в какво състояние я заварваме при изтичане на договорите. Освен това трябва Николай Дойнов да види, как се харчат парите от държавната субсидия за читалищата, за което съм сигнализирал Министерствата на културата и на финансите.

Георг Спартански каза, че е готов да участва в пряк дебат с председателя на Националния съюз на читалищата Николай Дойнов за изясняване на това, кой е убиецът на читалищата:

„Готов съм да седна с него на пряк дебат дори в някоя телевизия и да си изясним, кой е убиецът на читалищата и дали ми е фикс идея да разсипвам нещо, което не съществува в една голяма част от плевенските читалища – в колко от 35-те читалища реално се извършва дейност, и в колко просто като вода в пясък изтичат държавните пари на българския данъкоплатец.
Зад всичките тези неща има документи, които доказват твърденията ми а твърденията, че аз съм убиецът на плевенските читалища са плод на сънища на определени лица или плод на прекалената им емоционалност за сметка на информираността с факти“.

Кметът Георг Спартански припомни че предстои разглеждането на проекта, свързан с новото преотдаване на имоти за нуждите на читалищата и да бъде внесен за гледане от комисиите към Общински съвет – Плевен.