dajd
dajd / dariknews.archive
Сравнително спокойна е оперативната обстановка на територията на страната след проливния дъжд, придружен на места с градушка, който се изля снощи, информираха от пресцентъра на МВР. На телефон 112 са постъпили 14 съобщения, предимно за паднали дървета и клони. Най-много сигнали са постъпили на територията на област Плевен – за наводнени пътни участъци и три сгради. Съобщения има и от градовете Кюстендил, Дупница, Петрич, Сандански и София.
Министерството на вътрешните работи предприе редица превантивни дейности, свързани с динамична метереологична прогноза. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха изпратени предупреждения и указания за предприемане на мерки до областните управители и кметовете на общини. Подобни указания са разпратени до всички структури на вътрешното министерство, като е създадена необходимата организация за повишаване на готовността на всички структури на ГДПБЗН за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са необходимите указания за наблюдение на критичните точки от пътната и водна инфраструктура и за осигуряване на непрекъсната информация за тяхното състояние. 
Малко след дъжда, кметът на Плевен Георг Спартански обиколи града, за да установи лично състоянието на улиците в град Плевен. Ето, какво написа той във фейсбук профила си: 
"Oбиколих с личния си автомобил целия град - от шосето за Русе до изхода за София, Девети квартал,централна градска част, част от Индустриалната зона, жк."Дружба".
Няма големи повреди на пътната настилка. Градът е изцяло проходим след проливния дъжд,с изключение на отсечката от под надлеза за Сторгозия до към магазин "Сико" и в района на завод "Мизия", под надлеза за жп-линията.
Там работят екипи, надявам се съвсем скоро да се нормализира ситуацията.
Отговарям и ЗАЩО там, в тези райони традиционно при проливни дъждове се получава наводняване на платното- защото сечението на тръбите на канализацията е такова, че НЕ МОЖЕ да поеме голям водосбор. На 55 години съм, от детството ми и до днес там винаги се наводнява. Канализацията е собственост на ВиК, на десетки години е, за да се подмени са нужни стотици милиони лева.На този етап държавата няма тези пари.
Наносите от пясък и чакъл, образувани от пороя тук-там, ще бъдат почистени в следващите дни.
Дано следващите дни са наистина светли великденски празници, без изпитания от природата и Господ, пожелавам го на всички ни!".