Синдикатите призовават на протест срещу пенсионната реформа
Синдикатите призовават на протест срещу пенсионната реформа / Sofia Photo Agency
Синдикатите призовават на протест срещу пенсионната реформа
32564
Синдикатите призовават на протест срещу пенсионната реформа
  • Синдикатите призовават на протест срещу пенсионната реформа

КНСБ Плевен отправя призив към всички свои членове, симпатизанти и граждани на Плевенска област да се включат в национален протестен митинг срещу предлаганата от правителството пенсионна реформа. Той ще се проведе пред Народното събрание на 7 октомври - Международен ден на борбата за достоен труд, съобщи Янчо Андонов, синдикален лидер на организацията в Плевен.

Координационният съвет на КНСБ апелира към всички да изразят своя протест срещу отнемането на трудови и социални права и по-конкретно срещу Проектозакона, увеличаващ необходимия осигурителен стаж, а за категорийните работници - и възрастта за пенсиониране. Протестът ще е насочен и срещу допълнителните усложняващи условия за достъп до пенсия. "Не приемаме увеличаването на осигурителния стаж с 3 години, както и на възрастта за пенсиониране при категорийните работници, макар и плавно", поясни синдикалистът.

От днес синдикатите в Плевен започват подписка в подкрепа на изтеглянето на законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Тя ще се разпространява във фирмите и институциите, където КНСБ има членове, но в нея могат да се включат и граждани, които не са членове на синдикатите.

От КНСБ предлагат на КТ "Подкрепа" спешно да се проведе заседание на Съвместния консултативен съвет между двете ръководства и двата национални стачни комитета. Според Янчо Андонов по този начин  ще бъдат съгласувани протестните действия. Националните протести започват на 16 септември с палатков лагер пред Парламента.