Шефът на Топлофикация-Плевен: За нас таксата от 5% е жив рекет
Шефът на Топлофикация-Плевен: За нас таксата от 5% е жив рекет / dariknews.archive

На 23 юли, работници и служители от "Топлофикация" - Плевен излязоха пред сградата на дружеството на едночасов мълчалив протест.

Те заявиха категоричното си несъгласие с въвеждането на такса от 5% от приходите на производителите и търговците на електроенергия, с която да се покриват разходите на НЕК. Таксата беше въведена с измененията в Закона за енергетиката, които бяха приети на 22 юли 2015 г. на второ четене в парламента.

"За нас таксата от 5% е жив рекет, тъй като ще намали изключително много финансовите резултати на дружеството и при всички положения ще доведе до сериозни загуби и декапитализация на дружеството", заяви инж. Иван Гетов, изпълнителен директор на „Топлофикация Плевен", който се включи в протеста.
"Противопоставяме се на въвеждането на тази такса и искаме тя да се отмени", категоричен е инженер Иван Гетов.

Той уточни, че американските централи, които работят на територията на България няма да плащат тази такса, тъй като това е записано в техните договори. Инж. Гетов обясни още, че фондът „Сигурност на електроенергийната система" на практика не е за стабилизиране на българската енергетика, а за запълване на голямата дупка в НЕК. Според разчетите, в него трябва да бъдат събрани около 200 млн. лв.
В тази връзка изчисленията показват, че дружеството трябва да внесе сумата от 2 млн. 650 хил.лв, която надхвърля голяма част от средствата, които се отделят за заплати, ремонти и други дейности.

От "Топлофикация" - Плевен заявиха, че протестите ще продължат. В дружеството вече е издигнат инициативен комитет, който с подкрепата на изпълнителния директор ще внесе в Община Плевен уведомително писмо, с което ще бъде поискано разрешение за протестни действия в центъра на града през идния понеделник.

Протестна декларация до парламента, министър председателя и министъра на енергетиката вече е изпратена от синдикалната организация на КНСБ в дружеството.

След приемането на измененията в закона на второ четене на 22 юли, към протеста ще се присъедини и административното ръководство на топлофикационното дружество.