Седем непълнолетни в Плевенско са получили разрешение за работа
Седем непълнолетни в Плевенско са получили разрешение за работа / Dariknews.bg
Само седем непълнолетни в Плевенско са получили разрешение за работа
30615
Само седем непълнолетни в Плевенско са получили разрешение за работа
  • Само седем непълнолетни в Плевенско са получили разрешение за работа

7 работодатели са подали молби за разрешение до Инспекцията по труда в Плевен, за да наемат на работа непълнолетни лица. Това съобщи Росица Иванова, директор на плевенската инспекция. Инспекцията по труда в Плевен е засилила контрола върху наемането на непълнолетни през лятната ваканция и стриктно ще се следи при какви условия работят наетите деца, каза още тя. Ако един работодател желае да наеме за летните месеци непълнолетни той трябва да подаде писмено искане до Инспекцията по труда.

В писменото искане работодателите трябва да посочат идентификационите данни на фирмата, името на лицето, за което ще се иска разрешението, неговото ЕГН, длъжността, която ще заема и работата, която ще извършва. От Инспекцията уточниха, че към искането се прилага копие от акта за раждане или лична карта на непълнолетното лице, проект на трудов договор, медицинско заключение. Заключението се издава от службата трудова медицина, обслужваща работодателя въз основа на карта за преминат  медицински преглед. За лица, ненавършили 15-годишна възраст, заключението се дава от лекарска консултативна комисия.

При подаването на документите в Инспекцията работодателите трябва да представят длъжностна характеристика, оценка на риска на работното място, списък на предприте мерки за отстраняването на рисковете на мястото, където ще работи лицето. Подробности чуйте в прикачения файл...