С концерт отбелязват Деня на християнското семейство в Ловеч
С концерт отбелязват Деня на християнското семейство в Ловеч / archiv.DarikNews

С концерт на 21 ноември ще бъде отбелязан Денят на християнското семейство в Ловеч. В него ще участват смесеният хор „Евстати Павлов", детският хор „Архангелский глас", Детско-юношеският фолклорен ансамбъл при ОДК. Ще пеят още деца от ЦДГ „Мария Сиркова", ОУ „Христо Никифоров", СОУ „Св. Климент Охридски" и възпитаници на Неделното училище.

Проявата е от 18:00 часа в голямата зала на дом „Преслав", организатори са Ловчанска митрополия и община Ловеч, информират от пресцентъра на кметската администрация.
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. В църковните песнопения той се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората". С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.

Празникът се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. Според народните поверия на този ден българите гадаят какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата богата.

На този ден по време на службите в храмовете вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото - в себе си и в света.
Семейното ходене на църква на 21 ноември символизира влизането на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка, в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.