С 320 хил. евро ремонтират психо-отделението на затворническата болница в Ловеч
С 320 хил. евро ремонтират психо-отделението на затворническата болница в Ловеч / lovech.press

Основен ремонт на всички помещения в психиатричното отделение на специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода в затвора в Ловеч ще бъде извършен в следващата една година, съобщи директорът на затвора комисар Марин Калчевски. Парите са отпуснати от Норвежкия финансов механизъм. Изцяло ще бъде подменено и кухненското обзавеждане в блока, в който се приготвя храна за болните в двете отделения - психиатричното и туберкулозното.

Преди старта на ремонтите на посещение в затвора днес бе министърът на правосъдието и вицепремиер в служебното правителство Христо Иванов. Той разгледа психиатричното отделение и Средното общообразователно училище „Димитър Митев", в което се обучават около 180 ученици в две специалности - „ВиК" и „Оператор на металорежещи машини". От следващата учебна година ще бъде разкрита трета специалност - „Електрообзавеждане".

С 320 хил евро ремонтират психоотделението на затворническата болница в Ловеч
netinfo

Системата на затворите е в изключително тежко положение от много години, заяви пред журналисти министър Иванов. Според него служебното правителство за два месеца много трудно може да си постави амбицията да подобри ситуацията трайно. Но ще се опита да осигури европейско финансиране за професионално образование, за да може „хората, когато излязат от затвора, да започнат нормален живот, за да не бъдат стимулирани да се връщат към престъпна дейност". От друга страна, екипът му ще се опита да разработи план как в средносрочен период да започне решаването на тези проблеми и ще го остави на следващото управление. Иванов припомни, че има доста критични заключения за състоянието на затворното дело в България, очакват се и още негативи - от Европейския съд по правата на човека, където имало много жалби срещу затворите, така че държавата ще трябва да плаща нови компенсации.

Колкото до работещите в местата за лишаване от свобода, министерството е в постоянен диалог с техните синдикати. „Отчитаме, че имат сериозни проблеми и нужди, които трябва да се разрешават. В разговори сме с Министерството на финансите за част от проблемите, които търпят разрешаване в рамките на два месеца. Но голяма част от тях са дългосрочни", посочи Христо Иванов.

Както всички останали министерства в държавата, така и Министерството на правосъдието има проблем с бюджета си, каза още вицепремиерът. За издръжка на затворите не достигат 13 млн. лв., за съдилищата - 19 млн. Затова с финансовото ведомство се водят разговори, „които са в абсолютно конструктивен дух, и се надяваме, че това, което е възможно, ще бъде разрешено", допълни министърът.

На снимките: Шефът на ловешкия затвор комисар Марин Калчевски запознава правосъдния министър Христо Иванов с условията за лечение и за обучение на лишените от свобода