Румен Петков: Отровена е средата, в която ще правим избори
Румен Петков: Отровена е средата, в която ще правим избори / dariknews.archive

Отровена е средата, в която ще правим избори. Това коментира в предаването „Събуди се" по Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ.

Като един от фундаменталните проблеми той посочи този с адресните регистрации - целево заради местните избори, от една страна, и нежеланието на институциите да се справят с проблема - от друга.

Петков каза, че въпросните адресни регистрации - по 200-300 човека на един адрес - са в пъти увеличени в сравнение със същия период на миналата година и даде примери. „Във Видин имаме 600 регистрации по настоящ адрес през миналата година, а тази година има 3000. В Монтана и Перник е горе-долу същото съотношение - в Монтана от 1000 стават 3000 адресни регистрации в Перник от 600 - 1300. Този процес върви и институциите не желаят да го видят".

Румен Петков е категоричен, че проблемът с миграциите за местния вот не може да бъде решен без законови промени, тъй като, независимо от всичко, в момента преселението по настоящ адрес не е в разрез със закона. „Ние имаме общини, в които изборите са свършили, ако това е технологията за изборния резултат и ако считаме, че това е нормално. Аз съм дълбоко убеден, че трябва да има законодателни промени, които да водят до пряка отговорност на съответните институции, като се започне от кметове и изборна централа, и ГРАО", допълни Румен Петков.

На 16 май в Плевен Петков определи безотговорността на институциите по този проблем като цинизъм и поиска ясни правила за регистрация на гласоподаватели.