РИОСВ ще поверява специалистите по хладилни инсталации
РИОСВ ще поверява специалистите по хладилни инсталации / netinfo

Експерти на РИОСВ Плевен ще проверяват дали извършващите ремонт, поддръжка и сервиз на хладилни инсталации оператори притежават документ за тази дейност. Това съобщават от пресцентъра на инспекцията.

Изискването е в сила в България от 16 февруари тази година, след като страната ни е поела анагажименти по Монреалския протокол, Виенската конвенция и регламентите на Европейската общност относно някои флуорирани парникови газови и за вещества, които нарушават озоновия слой. Документът се получава чрез Българска браншова камара. При непредставяне или непритежаване на документа, нарушителите могат да бъдат наказани от 500 до 1 000 лева.

Според новите разпоредби е въведено и диференцирането на инсталации, съдържащи хладилни агенти на три групи, в зависимост от количеството агенти. В тази връзка операторите извършват проверка за херметичност на инсталациите по четири пъти в годината. Резултатите от този мониторинг се отразяват задължително в дневник, на базата на който се представя годишен отчет в РИОСВ.

16 септември е определен като ден за защинта на озоновия слой. С тази дата започва и Седмицата на мобилността, акцент в която е Деня без автомобили – 22 септември.

Какви са задълженията на страната ни за опазването на озоновия слой и с какво трябва да се съобразяват операторите, извършващи ремонт, поддръжка и сервиз на работещи с хладилни агенти инсталации чуйте в прикачения файл от Весела Комаревска, пи ар на РИОСВ Плевен...