Рампите за инвалиди ще са приоритет в строителството на нови сгради
Рампите за инвалиди ще са приоритет в строителството на нови сгради / netinfo

Сграда за настаняване на възрастни хора с увреждания се реконструира в момента по социален проект на Община Ловеч, съобщават от пресцентъра на институцията. Тя е съобразена със съвременните изисквания за достъпна среда като е проектирана и рампа.

Ловеч е сред градовете, в които почти всички обществени сгради с представителни функции имат изградени рампи за достъп, каза арх. Силвия Средкова, главен архитект на Община Ловеч. Всички тротоари в централната градска част са с изградени рампи за инвалидите, като това е реализирано по проект „Красива България”. След влизането в сила на наредбата за изграждане на достъпна среда, в урбанизираните територии не може да се строи, без да се предвижда достъп за инвалиди, посочи арх. Средкова. Ангажимент на общината е да осигурява достъп до обществените сгради, но не е решен проблемът вътре в сградите, защото това е грижа на собственика.

Има визия при строителството на жилищни сгради в Ловеч да се предвижда жилищата на възрастни хора и за хора с увреждания да бъдат на партерните нива. В тази връзка се предвижда разширение на Дома за възрастни хора в Сливек с цел увеличаване на капацитета му като в проектирането на новото крило е заложено осигуряването на достъп за инвалидите. Предвидена е реконструкция, модернизация и оборудване и на сградата на читалището в квартал „Гозница” по Оперативната програма „Регионално развитие”. Идеята е да се изгради зала за различни културни събития, до която чрез специална електронна платформа да се осигури достъп на инвалиди. Предвидено е и изграждането на санитарни възли и рампа за инвалиди.