Р.Петков: 250 млн ще са загубите на плевенския строителен бизнес заради Южен поток
Р.Петков: 250 млн ще са загубите на плевенския строителен бизнес заради Южен поток / archive.dariknews

Плевенският бизнес ще загуби 250 милиона евро заради спирането на проекта "Южен поток", предвид факта, че трасето му трябваше да мине през шест общини в Плевенска област. Това каза заместник председателят на АБВ Румен Петков на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

"От стратегически дистрибутор и транспортьор на газ, България ще се превърне в краен потребител. И тук идеята на част от Реформаторския блок за диверсификация ще придобие най-извратената си форма - ние ще купуваме руски газ от Турция.

България губи 5000 работни места, българският бизнес губи един милиард евро от участието си в изпълнението на Южен поток на територията на страната и съответно плевенският строителен бизнес, защото трасето минава през Плевенска област като предварителен и утвърден план, ще загуби около 250 милиона евро".

Към това Румен Петков добави и загубата от 1 млрд постъпления от ДДС в държавния бюджет.
Според Петков, Пламен Орешарски е основно виновен с едноличното си решение за Южен поток "и прокуратурата трябва да го разгледа и то както трябва".

Румен Петков каза още, че в края на ноември е изтекло строителното разрешение за АЕЦ „Белене" и БСП е изпуснала шанса за издаване на ново разрешително за строеж на централата. В тази връзка той увери, че АБВ ще помоли регионалния министър Лиляна Павлова за задействане на нова процедура за издаване на ново разрешение по най-бързия начин, което може да се постигне в срок от една година.