Ярък звездопад можем да наблюдаваме тази нощ
Ярък звездопад можем да наблюдаваме тази нощ / dariknews.bg

Жителите на Северното полукълбо ще могат да наблюдават ярък звездопад от съзвездието Персeй в нощта на 12 срещу 13 август. Според старинните поверия метеоритният дъжд носи щастие и късмет.

В края на уикенда се очаква пикът на метеорния поток Персеиди, който ще може да бъде наблюдаван до 24 август.Тогава ще могат да бъдат видени до 100 метеорита в час.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Те са получени при разрушаването на комети, породили рой метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Метеоритният дъжд, който ще бъде най-силен на 12 август се случва, когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - падащи звезди. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.

Персеидите са богат метеорен поток, чийто родоначалник е кометата Суифт - Тътъл, открита през 1862 година. Явлението се наблюдава от хората от хилядолетия. В страните от Западна Европа, отокът е известен като "Сълзите на Св. Лаврентий", понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на светеца.

Очаква се в "най-натовареното време" да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка.

Кометата Суифт-Тътъл отново ще се доближи на минимално разстояние до Земята през 2126 година, при това със 17 дни по-късно, отколкото прогнозираха учените.