Първи по рода си национален спортен турнир стартира в Плевен
Първи по рода си национален спортен турнир стартира в Плевен / archiv.DarikNews

На 6-ти април в Плевен ще бъде даден старта на първи по рода си национален спортен турнир, който ще обхване общо седем града в страната. Целта на спортното събитие е да се популяризира и стимулира активното спортуване на хората.

"Нашата задача е да съберем колкото се може повече хора от различни възрастови групи, и да ги накараме да спортуват, заяви Симеон Съев, координатор на националната проява за Плевен.

Официалното откриване на спортния празник в Плевен ще започне в 10:00 часа на площад "Възраждане". Специален гост и лице на празника ще бъде световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. Сред гостите ще бъдат и представители на общинското и областното ръководство.

В програмата са включени състезания по баскетбол, колоездене и лека атлетика. Баскетболната среща ще започне в 10:15 часа на централния градски площад. В 10:30 ч. ще бъде даден старта на колоездачен крос, който ще започне от велоалеята до Мавзолея и ще продължи до хотел „Кайлъка". съобщи Иво Илиев, отговорник за колоездачите съобщи, че общата дължина на трасето е близо 10 км. В 11:15 часа на старта ще застанат и лекоатлетите.

По време на спортната проява в Плевен ще бъде представена и изложба, посветна на 90-та годишнина от създаването на Българския олимпийски комитет. Експозицията ще бъде представена във Военния клуб от 10:30 часа.

Организаторите съобщиха, че записванията за участие в състезанията вече вървят, а тези, които не успеят да го направят предварително, ще имат възможност да се запишат и непосредствено преди откриване на проявата на 6 април.

Във всяка една от трите дисциплини, в три възрастови групи - 14-16 г., 17-30 г. и над 31 г. ще бъдат излъчени победители, като във всяка група ще бъдат връчени комплект медали - златен, сребърен и бронзов, както и предметни награди.

За награждаването в Плевен в обедните часове в деня на провеждането на турнира се очаква да пристигне и спортният министър Петър Стойчев. Победителите в трите спорта ще получат право за участие в националните финали, които ще се проведат от 14 до 16-ти юни в курорта Албена.