Проф. Иван Станков и Цветан Антов засадиха дръвчета в Долни Дъбник
Проф. Иван Станков и Цветан Антов засадиха дръвчета в Долни Дъбник / abv.pleven

Народният представител проф. Иван Станков и областният председател на ПП АБВ - Плевен Цветан Антов засадиха дръвчета в Долни Дъбник. В акцията, която е по инициатива на местният пчеларски съюз, са включиха и активисти на партията в общината. Засадени са общо 40 дръвчета - акация и липа.

Проф Иван Станков и Цветан Антов засадиха дръвчета в Долни Дъбник
netinfo

„Идеята е да се увеличи медоносната растителност в града и пчелите да имат повече възможност да събират нектар. В региона има проблем, тъй като все по-малко земеделци отглеждат рапица, в района нямаме гори с такива дървета и искаме сами на себе си да помогнем по този начин", сподели Недялко Вълчинковски, председател на пчеларското дружество в Долни Дъбник.

По-късно проф. Иван Станков се срещна със земеделци и животновъди в региона. Пред него хората поставиха част от проблемите си. На първо място това е недостатъчното субсидиране на производителите на плодове и зеленчуци. В момента в България действително най-облагодетелствани са големите зърнопроизводители, бе категоричен проф. Иван Станков. Той отново заяви виждането си, че на страната е необходима Национална стратегия за земеделие.

"С нея искаме да посочим, че земеделието трябва да бъде приоритет за България, то е в центъра на терена, то е основното. Продоволственият проблем трябва да бъда включен в националната сигурност на страната. В тази стратегия това е главната цел. Този приоритет трябва да се стимулира на високо ниво, за да се развият останалите нива в България. Ние предлагаме един много сериозен анализ и той показва, че България е върнала страшно много назад, от световен износител на дребен рогат добитък, от износител на плодове и зеленчуци, сега се е превърнала в тотален вносител. 80 процента от плодовете и зеленчуците идва от внос, както и 60 на сто от месото. Внасяме изрезки, внасяме не това, което отговаря на потребностите ни. Анализът е направен и са посочени всички приоритети. За момента тази стратегия не може да бъде приета, тъй като се оказа, че не народен представител, не политическа партия може да я внесе в парламента, а трябва да я внесе Министерски съвет", каза проф. Станков.

Той добави, че има възможност Националната стратегия да бъде внесена до три месеца, след като в нея има участие и на министерство на земеделието. Сред въпросите бе и този за ползването на пасища и мери от хора, които не отглеждат животни.

„Инициативата е мерите, ливадите и пасищата да отидат при хората, които гледа животни. С приемането на закон тези, които притежават такива площи трябва да имат животни, като има определени нормативи. Тъй като обаче има сключени договори предварително, беше определен период до първи февруари тази година хората, които притежават такива площи, а нямат животни, да си закупят или да освободят площите. В момента текат точно тези процеси, което ще доведе до забавяне във времето", обясни народният представител.

Проф. Иван Станков коментира и нуждата от Закон за браншовите организации в сектора. „Не може да има безброй животновъдни организации, не може да има безброй пчеларски, а трябва да има по една. Оттам - закон за дребните и селски производители и за необлагодетелстваните райони на България. Имаме решение за Северозападна България, където има някои стимули и преференции, но това не е решение", категоричен е проф. Станков. Той се ангажира да продължи срещите със земеделците и животновъдите в района.