Проф. Горчев получи почетния знак на образователното министерство
Проф. Горчев получи почетния знак на образователното министерство / снимка: Люба Нинова

Ректорът на Медицински университет Плевен проф. Григор Горчев получи почетния знак на Министерство на образованието, младежта и науката. Това стана по време на официалната церемония днес за честване на 37 години от създаването на висшето учебно заведение и по повод тържествената промоция на випуск 2011 на завършващите студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" на Факултет "Здравни грижи".

Дипломите си получиха 76 бакалаври - 56 медицински сестри, сред които две момчета, и 20 акушерки. Средният успех за специалност "Акушерка" е много добър 4.86, а за специалност "Медицинска сестра" - много добър 4.68. С отличен успех сред дипломантите са една акушерка и шест медицински сестри. 100% от дипломиралите се акушерки и над 90% от медицинските сестри от третия поред випуск са намерили вече своята професионална реализация в здравната система у нас, споделиха в приветствията си от ръководството на университета.

Специални гости бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на образованието проф. Сергей Игнатов, който връчи отличието на проф. Горчев. По думите на образователния министър, медицинската професия е единствената, в която практически няма безработица в България и огромна част от завършващите медицинските университети остават на работа у нас. Според министър Игнатов, през тази година парите за образование са малко над 2,5 млрд. лева, в момента от структурните фондове системата харчи по 400 000 лева всяка седмица. От края на октомври сумата ще достигне до 3 милиона.

"Много бих искала средствата за социални дейности, за образование и здравеопазване, наука и култура да бъдат повече спрямо миналата година", коментира и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й, това обаче няма как да бъде постигнато за сметка на други важни дейности - като вътрешен ред и сигурност или отбраната, и всичко е въпрос на балансиране и намиране на златната среда.