gor4ev i tomov
gor4ev i tomov / dariknews.bg
„Не знам кой и как успя, пътеката за роботизирана хирургия да бъде разширена по отношение на друг тип хирургия т.е., с робота Да Винчи могат да се оперират миоми, кисти и ред други доброкачаствени заболявания, които касата пак плаща – за жалост“.
Това каза пред журналисти в Плевен чл. кор. на БАН проф. д-р Григор Горчев, който е пионер във въвеждането този вид хирургия в България. Проф. Горчев сподели, че преди около два месеца до него и екипа му е достигнала информация за скрито източване на Здравната каса чрез извършване на роботизирани операции на доброкачествени заболявания, които се заплащат от касата.

Проф. Горчев коментира, че цената за извършване на такива операции е много висока и трябва да се извършва единствено за онкологични хирургични намеси.
Той добави, че той и екипът му са изпратили писмо до Лекарския съюз в България, Министерството на здравеопазването, шефа на Надзорния съвет на Здравната каса. „С писмото си ние остро реагирахме на този акт с една единствена цел, да бъде свит бюджетът по отношение на роботизираната хирургия само за онкоболни пациенти“, каза проф. Горчев.
Той коментира, че ако писмото им не бъде взето под внимание, това ще бъде обществен скандал:

„Лично аз и ние, които се занимаваме със сериозната хирургия няма да позволим да се източва касата за пациенти, които са с доброкачествени заболявания и могат да се оперират със стандартната ендоскопска хирургия при много по-ниски цени от касата, и да бъдат лишени раково болни пациенти от този тип хирургия“, каза проф. Горчев.
Той заяви, че ако не спре финансирането на роботизираната хирургия при доброкачествени заболявания, ще поиска да бъдат изнесени начините и причините, както и хората, които стоят зад това.    

Проф. Григор Горчев припомни, че една операция с робота Да Винчи струва на касата 8000 лева, докато изършването на стандартна хирургична намеса струва десет пъти по-малко.
„Не може да лишаваме онко болния пациент от високо-технологична медицина, заради пациенти, които искат да си правят роботика. Като искат да си правят „Да Винчи“ – платете си 8000 лева и си го направете“, заяви проф Горчев.
Той добави, че по темата е нужно да се мисли, професионално, етично: "Бих казал мисионерски и основно държавнически, защото всичко изградено до сега, може да бъде сринато с един замах".