ekolozi
ekolozi / dariknews.bg
Организации, членуващи в коалицията „За да остане природа в България” ще сезират Европейската комисия с искане за откриване на две наказателни процедуги – директовата за екологична оценка и директивата за „Натура 2000“. Ще бъде сезиран и Българският съд за нарушаване на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Наредбата за екологична оценка и Наредбата за оценка за съвместимост – Натура – 2000.

"Юлен" ще стартира проект за втори кабинков лифт в Банско

Това информира в Плевен доц. Росен Цонев, който е преподавател в катедра „Екология и защитени територии” в Софийския университет, в качеството си на представител на екоорганизации.  

На срещата с представители на медиите в пресклуба на БТА в Плевен, екоактивистът от града Борислав Ботев съобщи, че Плевен е един от градовете в страната, в които на 11 януари 2018 г. ще се проведе протест. Той поясни, че двете основни искания, които ще бъдат поставени по време на протеста са, да бъде отхвърлено решението на МС от 28 декември 2017 г. за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" както и това,  министърът на екологията да подаде оставка.

Нено Димов: Няма да има строителство на хотели и сгради в парк Пирин

Борислав Ботев отрече това, зад протеста да стоят интереси на някои западноевропейски страни, свързани с туристическия бизнес.

В Плевен протестът ще започне в 18:30 часа, на 11 януари пред сградата на Община Плевен, когато ще започне и протестът със същите искания в София. Очаква се в него да се включат и градове като Пловдив, Русе, Смолян, Варна.