Пренасят мощите на Мария Магдалена от Зографския манастир в Ловеч
Пренасят мощите на Мария Магдалена от Зографския манастир в Ловеч / netinfo

Мощите на Света равноапостолна мироносица Мария Магдалина ще бъдат пренесени от Зографския манастир в Ловеч, където ще бъдат от 5 до 13 септември, съобщиха от Ловчанска митрополия. Мощите ще бъдат в Ловеч по настояване на ловчанския митрополит Гавриил. Сега те се съхраняват в славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георгий Зограф" в Света Гора - Атон, Гърция.

Светинята ще бъде посрещната в Ловеч на площад „Екзарх Йосиф I" в 16.00 часа на 5 септември. Ще бъде отслужен кратък молебен, след което литийно шествие ще се отправи към катедралния храм „Св. Троица". В храма от 17.00 часа ще бъде отслужена вечерня.

Пред мощите на Мария Магдалина ще могат да се поклонят и в Троян от 7 септември. Светинята ще бъде в Ловеч отново на 12 септември. Мощите ще бъдат посрещнати пред новостроящия се храм „Св.Св. Кирил и Методий". Хората вярват, че светите мощи помагат на тези, които са в беда, и лекуват болести.

Църковните предания разказват, че нетленните прославени мощи на Света равноапостолна Мария Магдалина били пренесени тържествено в девети век при император Лъв VI Философ от Ефес в Константинопол и положени в храма на манастира на свети Лазар. Според специалистите обаче не може със сигурност да се твърди, че мощите на Мария Магдалина са останали завинаги и изцяло в Константинопол. Предполага се, че са били пренесяни на други места от самите вярващи, поради страх от победоносните нападения на турците.

Православната  Църква празнува паметта на светицата на 22 юли.