Прегледа на Посоки и BG Север в петък
Прегледа на Посоки и BG Север в петък / netinfo

2 799 души са подведени под съдебна отговорност за година в Плевенско пише регионалният ежедневник "Посоки" . Най-масовите престъпления са кражбите, три са случаите в региона на избягали затворници. Данните бяха огласени от окръжната прокуратура в доклада й за работата през изминалата 2007 година. Отчетът ще бъде изпратен и до главния прокурор на страната Борис Велчев.

Обучават кметовете в Плевенска област как да се борят с наводненията. Работната среща ще се проведе на 12 февруари, пише още вестникът.

Вълци обикалят Пелишат, един вече е убит, чакалите са безброй. В селото преди време са отстреляни 8 лисици, забелязани да се разхождат из центъра е обезпокоителното заглавие от челната страница на „Посоки”.

Ето и нещо супер актуално с днешна дата. Откриват Международното изложение "Пчеларство – Плевен 2008”. Представители на над 130 фирми от 15 държави пристигат за участие в срещата.

На страница втора: По сигнал от Международната комисия Басейнова дирекция - Плевен изпрати предупреждения за ново опасно петно по Дунав. Замърсяването е било забелязано в румънския участък на реката, при град Бекет.

Тема от екоинспекцията: 19 оператори от Плевенска и Ловешка област са в процедура по издаване на комплексно разрешително, съобщават от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Документът, предоставя разрешение за експлоатация на определена инсталация при конкретни условия, гарантиращи спазването на Закона за опазване на околната среда.

Спазваме традицията и както всеки петък и днес поглеждаме към страниците на седмичника "BG Север". „Полицаи и военни се самоубиват най-често”, е водещото заглавие в новия брой на вестника. Защо хората посягат на живота си, кои са най-честите поводи за самоубийствата и най-рисковите професии, които рефлектират върху психиката, може да научите от страницата за конфликти на седмичника.

Закона за здравето, какви са противоречията и негативните настройки в гилдията, кой ще бъде ощетен и има ли бъдеще добрата идея за връщането на училищното здравеопазване, ще разберете в петък от страница 5 на "BG Север".

Политическата страница тази седмица е посветена на „бебетата” в местните парламенти. За амбициите, хъса и новото мислене, което се опитват да прокарат най-младите общински съветници, четем в новия брой на седмичника.


Известни и интересни личности заявяват своите позиции и от други страници на "BG Север". В голямото интервю председателят на общинския съвет в Ловеч твърди: „Председател съм до края на мандата, журналист - до гроб”. Най-популярният български психотерапевт Мадлен Алгафари пък призовава от арт-страницата на седмичника „Всички можем да летим”. Композиторът, който е и вокал и клавирист на „Щурците” Валди Тотев и по стечение на обстоятелствата гост на Плевен, казва в импровизирано интервю на чаша вино „Вкусът на времето е като китайска кухня”.


Нетрадиционна тази седмица е и страницата за жената. Специален пратеник от мъжки пол след разходка в Балканите стига до извода, че „Балканската жена яде люти чушки, но е като от витрина. Сръбкините и черногорките са най-разкрепостени, хърватките обичат да си пийват”. Българките естествено са по-особена категория, извън класацията.