Празник на сливата и троянската сливова ракия започва в Орешак
Празник на сливата и троянската сливова ракия започва в Орешак / netinfo

16-ти празник на сливата и троянската сливова ракия започва днес в Троян, празникът ще бъде открит в 10.30 часа в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в Орешак. Признати майстори ще правят демонстрация на изваряване на сливова ракия, ще има и конкурси - за най-добра домашна сливовица и за ястия със сини сливи.

Гостите на празника ще могат да посетят изградения Базар на троянската сливова ракия, на традиционния сливов пестил, сушени сливи, изделия на занаятите и др. Веселието и инициативите ще продължат на централния площад в Троян от 16.00 часа. Младите таланти от художественото училище по приложни изкуства ще представят атракционно моделиране край шадравана на площада. Майстори готвачи от елитните троянски хотели ще покажат своя майсторлък в кулинарния конкурс за цялостно меню от сливи.

В традиционното изваряване на сливова ракия в “казан-партизан” ще се изяви баш майсторката ракиджийка Донка от село Бели Осъм. Гостите на празника ще могат да видят още варене на сливов мармалад, ритуал за берекет на сливите, конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни състезания за децата, томбола и базар, придружени от много хумор, песни, танци и изненади. Ще бъдат обявени най-добре представилите се в конкурса за карикатура и кратка словесна форма. На всички присъстващи на площада ще бъде подарен четвърти брой на вестник "Троянски първак", с който ще участват в забавна томбола.

За първи път на тазгодишната издание на празника ще се проведе Фестивал "Среща на ракиите" - производители на ракии от Русе, Сливен и Сухиндол ще гостуват със самостоятелни щандове. Празничният ден ще завърши с Дискотека под небето.

За доброто настроение на гостите е подготвена забавна програма, за това ще се погрижат състави от община Троян и Фолклорен танцов ансамбъл "Булритъм". Специален гост ще бъде финалистката от "Мюзик айдъл" Нора, съобщават организаторите.