Подготвиха екип, който ще прави урологични операции с  Да Винчи
Подготвиха екип, който ще прави урологични операции с Да Винчи / Дарик Плевен

В плевенската Университетска болница вече има подготвен екип за извършване на урологични операции с роботизираната система da Vinci S. За това информират от пресцентъра на Медицински университет Плевен. Екипът ще бъде представен на 4 октомври от проф. д-р Григор Горчев, ректор на университета.

Специален гост на представянето ще бъде професор Отавио Де Кобели, началник на Клиниката по урология и хирург на конзола с роботизираната система Да Винчи от Европейския Онкологичен Институт в Милано. Проф. Де Кобели е в България за втори път, след участието си миналата година в традиционния семинар с практическа сесия по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията в Телекомуникационния ендоскопски център към МУ-Плевен. Тогава той демонстрира урологична операция с роботизираната система пред аудиторията от български и чуждестранни специалисти.

Този път посещението на проф. Де Кобели в Университетската болница в Плевен е с по-различна цел, посочват още от пресцентъра на Медицинския университет. В рамките на два дни под негово ръководство плевенският екип от специалисти - проф. д-р Григор Горчев, д-р Николай Колев, доц. д-р Цветин Генадиев и доц. д-р Славчо Томов - извърши две урологични операции с роботизираната система Да Винчи - радикална простатектомия.

В продължение на един месец преди това д-р Николай Колев проведе специализиран курс на обучение под ръководството на проф. Де Кобели в Милано, Италия. През лятото на 2010 година д-р Колев получи сертификат за работа с роботизираната система в Центъра за обучение по лапароскопска хирургия към Европейския институт по телехирургия IRCAD-EITS в Страсбург, Франция.

На 10 ноември 2010 г. в Университетската болница в Плевен бе извършена първата урологична операция с роботизираната система da Vinci S - нефректомия.