belene pamet
belene pamet / obladmin pleven
Вицеприемиерът Валери Симеонов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, народният представител Ралица Добрева и заместник - областният управител Татяна Божинова уважиха ритуала, с който бяха почетени жертвите на комунизма в Белене. Събитието уважиха още кметът на Белене Милен Дулев, председателят на ОбС в Белене – д-р Бистра Павловска, общинските съветници от Плевен Христослав Михайлов и Милчо Илиев, представители на организациите на репресираните от комунистическия режим, близки на жертви в този лагер и много граждани.

belene pamet
obladmin pleven

„Днес почти 70 години по-късно ние отново си спомняме за невинно погубените човешки животи. Нека не ги забравяме. Почти две години мястото, където беше разположен лагерът и където сме в момента с постановление е предоставено на Община Белене с една единствена цел – създаване на мемориален комплекс в памет на жертвите”, каза кметът на Белене Милен Дулев. Той подчерта, че работят в тясно сътрудничество с Фондация „Остров Белене” и проектът за мемориал е готов. Почти изцяло е готово и остойностяването му. Проектът включва възстановка на бараките на лагерниците, стаите за почивка на надзирателите, охранителните вишки, оградата и други съоръжения. „Искаме хората да го видят в автентичния му вид”, каза кметът Дулев.

belene pamet
obladmin pleven

„Дълбоко трогнат съм, че всяка година отдаваме почит към паметта на страдалците, минали през ужасите на комунистическия режим.”, каза евродепутатът д-р Андрей Ковачев. „Всеки един от вас иска споменът да се пази. Мемориалът, който ще бъде изграден, ще бъде истинско европейско място за памет.”, допълни той. Д-р Ковачев обяви, че са стартира инициатива в ЕП под надслов „Изстраданата европейска мечта на България”. 

belene pamet
obladmin pleven

„Имаме огромното желание да покажем на нашите европейски приятели, че тук в България са се случвали ужасни неща, че българския народ не е приел комунистическата диктатура 44-та година доброволно, а с огромно насилие и жестоки репресии”, каза още евродепутатът Ковачев.
Той прочете и обръщение на министър-председателят Бойко Борисов.
„Хиляди минаха през ада на репресиите заради своите политически убеждения и своя произход. Имаме моралния дълг да пазим паметта за онези, които в нечовешки условия непреклонно отстояваха свободата, толерантността и човешкото достойнство. Да знаем, че свободата и демокрацията не са даденост и трябва да се защитават и изпълват със съдържание”, се казва в поздравителния адрес от премиера Борисов.
По повод годишнината адрес беше прочетен и от името на председателя на НС Цвета Караянчева.

belene pamet
obladmin pleven

Заместник- областният управител Татяна Божинова също се обърна към присъстващите с думите: „На този ден, когато всички ние се молим за покой на душите на жертвите на репресиите на тоталитарния режим в България, между стените на лагера на смъртта, сякаш отново се връщат изтерзаните фигури на осъдените, чуват се стенанията и сякаш усещаме върху телата си погледите им, изпълнени с обида от несправедливостта и човешката жестокост. И като щит срещу всичките безчинства, зверства и болка стои справедливото непримирение на осъдените концлагеристи. Концлагерът  Белене стои като жестока, леденостудена сянка, надвиснала над стотици съдби, поругани животи и човешко достойнство в опита на един безумен комунистически режим да стъпче обществения и интелектуален български елит. Тази черна сянка тегне и днес с особена сила над всички, чиито близки са  намерили смъртта си тук”, каза Божинова.

belene pamet
obladmin pleven

В памет на жертвите в концлагера на смъртта в Белене великотърновския митрополит Григорий отслужи панихида, след което в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. На колене присъстващите се помолиха за покой на душите на загиналите.

belene pamet
obladmin pleven

belene pamet
obladmin pleven

belene pamet
obladmin pleven