Плевенските лекари се включват днес в националния протест
Плевенските лекари се включват днес в националния протест / dariknews.archive

Плевен е сред 9-те области, които се присъединят от днес към ефективните протестни действия на общопрактикуващите лекари. Джипитата ще бъдат подкрепени и от колегите си от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.

В Плевен общопрактикуващите лекари ще излязат пред ДКЦ-2 в 8:00 часа, след което ще се проведе съвещание, на което ще определят понататъшните си действия. Д-р Петя Дакова, която е председател на Сдружениета на общопрактикуващите лекари в Плевен поясни за Дарик, че днес кабинетите на лекарите няма да работят като са организирани неотложни кабинети в Плевен и областта. Списъкът им може да намерите на сайта на РЗИ-Плевен,  както и на www.dariknews.bg/pleven.

Д-р Дакова каза, че е уведомила шефа на Спешна помощ в Плевен с цел на бъдат избегнати възможни недоразумения.

Недоволството на лекарите е срещу новите правила, по които трябва да работят. Джипитата са неволни и от орязания бюджет.

Общопрактикуващите лекари категорично не са съгласни техните пациенти да бъдат заблуждавани, а те да носят отговорност за изказани от други хора неистини. Те искат ясна прозрачна и точна оценка в средствата на НЗОК, събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки три месеца. 

Лекарските протести започнаха в понеделник, тогава работните си места напуснаха джипитата от областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград. Ловеч и Перниксъщо се присъединиха. 

От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха колегите си и апелираха още лекари за присъединяване към протеста.

Събранието на делегатите и председателите на дружества на СЛК на БЛС настояха проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен и да продължи действието на Национален рамков договор (НРД 2015) и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД. 

Лекарите искат и да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта иотпадане на пръстовия индентификатор. И последно, но не по важност, държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица.

Събранието на делегатите и председателите на дружества призовават централната Комисия по професионлна етика на БЛС да се самосезира за недопустимото публично поведение на д-р Петър Москов, уронващо морала и достойнството на българския лекар. УС на СЛК призовава Комисията по професионална етика на СЛК да се самосезира и разгледа неетичното поведение на д-р Десислава Кателиева. СЛК на БЛС апелира към всички регионални колегии и централното ръководство на БЛС към искането за оставката на министър Москов. 

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че министър Петър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г.