kartini
kartini / dariknews.archive
12 художници от 3 държави участват в ХVІІІ издание на Международен пленер „Живописатира”, чийто домакин от 26 до 30 май е Горна Оряховица. 8 от творците са местни и 4 са гостуващи. Гостуващите художници тази година са Костел Паун от Рошиори де Веде, Румъния, Катрин Ветзел от Германия, Красимир Коцев от Плевен, Станимир Борисов от Велико Търново и Иван Русев, който е от Горна Оряховица.

В продължение на четири дни творците ще рисуват, а на 28 май от 17:00 ч. в Младежкия дом ще бъде открита изложба на картините им. Тогава ще бъде показан и документален филм за творчеството на Слави Петрински.

Регламентът на пленера „Живописатира” предвижда Общината да откупи по една картина от художник и всеки художник да подари по една картина на Общината. Творбите ще останат във фонда на Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”.
В пленера ще вземат участие и художниците от ГоАрт - Янко Янков, Петър Крусев, Илия Банков, Стефан Балтов, Роза Абаджиева, Ваня Балтова и Пепа Хаджитодорова.
ХVІІІ издание на Международен пленер „Живописатира” се организира от Община Горна Оряховица, Младежки дом и Сдружение ГоАрт.