Плевенска филхармония - все по-близо до публиката
Плевенска филхармония - все по-близо до публиката / archive.dariknews

По повод Коледните и Новогодишни празници в края на отминаващата 2013-та, директорът на Плевенска филхармония Евлоги Илиев направи равносметка на изминалата година.

Като приоритет номер едно в работата на Плевенска филхармония той отбеляза достъпът на всеки един човек до класическа музика, концерти, до култура изобщо, който е приоритет номер едно в програма "Култура" на Европейския съюз. Това е предопределило дейността на филхармонията през 2013 година, която включва 18 гостувания в различни градове, не само в Плевенска област, но и в Габрово, Ловеч, Троян, Белене, Козлодуй, Червен бряг.

„Тези гостувания дадоха възможност на голям кръг от публиката в тези градове - в голямата си част в младежка възраст, да се докосне на живо до симфоничния оркестър, чрез неговите разнообразни програми. В резултат от гостуванията на Плевенска филхармния в тези градове, вече има покани за нови участия през 2014-та година".

80 концерта включва програмата на филхармонията през 2013-та. Това са симфонични, кантатно-ораториални и камерни, част от които и благотворителни концерти. Сред тях са два за деца с тежки заболявания и концертът, с който беше подпомогнат пловдивския Драматичен театър след пожара  в сградата.

Изключителни солисти гостуваха в концертите на Плевенска филхармония през 2013 година, сред които Людмил Ангелов и Йовчо Крушев - пиано, Ваня Миланова - цигулка, големите певци Еделина Кънева, Орлин Горанов, Васил Петров.
Гостуваха и диригенти като Мартин Пантелеев - Ешкенази, Максим Ешкенази, младият Кръстин Настев и Иван Стоянов.

Великолепни са коментарите по повод гостуването на Плевенска филхармония в зала „България" в София на 7 декември, заедно с Еделина Кънева и Орлин Горанов и с участието на хор „Гена Димитрова". Преобладаващото мнение след концерта „Ода за света" е, че това са най-добрите извънстолични оркестър и хор. Това е и един стимул за нови постижения през настъпващата 2014 година.

Плевенска филхармония  все поблизо до публиката
netinfo

В реултат предстои концертът „Ода за света" да бъде показан и в Античния театър в Пловдив и в Летния театър в Бургас през юни 2014 г.

През 2013-та, Плевенска филхармония предложи на ученците в Плевен две нови програми - „Танцът в музиката" и „Великите композитори", в които чрез мултимедия, танц, поднесен от атрактивни танцьори и соло цигулка бяха ангажирани сетивата на децата. „По този начин впечатленията от концертите оставят по-трайна следа у децата, а това е част от бъдещата публика на този вид изкуство".

Евлоги Илиев отбеляза и партньорството с бизнеса в Плевен, чрез което се постигат минимум две цели. Едната от тях е привличането на хора, които не са идвали досега на концерти като нова публика, чрез добре подбрана програма. Другата помощ, която съвсем не е малка се изразява във финансирането на гостуващи солисти и диригенти.

Продължава работата по програмата „Фортисимо в клас" с подкрепата на фондация „Америка за България", от която идва финансирането. През 2014 г. ще бъде отбелязана третата година от представянето на концерти по програмата в Плевен, който е първият извънстоличен град, в който започна нейното разпространение в страната, за да достигне вече 7 - 8 града.

Плевенска филхармония  все поблизо до публиката
netinfo

Концертът ще бъде дирижиран от Максим Ешкенази, а за пореден път водещ ще бъде Ани Цолова.

Специален концерт по програма Трансгранично сътрудничество Румъния - България изнесе Плевенска филхармония през септември 2013 - един пример за включването на този вид изкуство в актуалното взаимодействие между страните-членки на Европейския съюз.

Всички концерти на Плевенска филхармония минават под знака на отбелязването на нейната 60-годишнина като кулнимацията беше концерта „Ода за света", изнесен в зала „България".
Той ще бъде показан в три телевизионни излъчвания като едното вече мина на Бъдни вечер по БНТ-2 от 17:50 ч.
Предстои „Ода за света" да бъде отново излъчен на 30 декември по БНТ-Свят и на 7 януари 2014-та г. по Канал 1 на БНТ.