Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването
Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването / НСИ
Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването
37666
Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването
Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването
  • Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването
  • Плевенчанки са по-активни от мъжете в интернет преброяването

422-ма плевенчани са се преброили електронно в първите няколко часа от старта на Преброяване 2011, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Жените имат лек превес - 222 преброили се дами срещу 200 мъже. 155 са жилищата, а преброилите се в първите часове електронно домакинства са 159. Следваща по активност община в Плевенска област е Червен бряг - там са попълнили електронните анкетни карти 12 мъже и 14 жени.

В област Ловеч очаквано най-много са се включили в интернет преброяването ловчалии - тук мъжете са с предимство - 44, а жените са 40. Следва община Троян - 17 са преброените жилища, в тях живеят 23-ма мъже и 29 жени. Обобщените данни от страната показват още, че успешните интернет регистрации за Преброяване 2011 са най-много при хората на възраст от 30 до 39 години.

Интернет преброяването се прави на страницата на Националния статистически институт - www.nsi.bg/census2011, на която първо трябва да си направите регистрация като потребител. На указан от вас електронен адрес ще получите и парола за достъп до анкетите. Системата е направена така, че да не ви позволява да преминете нататък във въпросника, ако сте допуснали грешка, тя указва и къде е пропускът, уточни за Дарик директорът на Териториалното статистическо бъро Плевен Стоян Стоянов.

Сам човек не се брои за семейство, още повече ако например възрастен родител живее с по-младо семейство, което е с едно дете. Така на практика при преброяването се записва, че семейството е от трима члена, а домакинството - от четирима, които живеят в едно жилище.

Каква е разликата между домакинство и семейство, как се попълва интернет картата за преброяването и къде се броят пенсионери, студенти и живеещи в чужбина българи чуйте от Стоян Стоянов в звуковия файл.

Директорът на плевенската Статистика допълни, че ако при минаването на преброител жилището в момента е празно, на вратата ще се оставя стикер със следваща дата и час, в който отново ще бъдете посетени от служебното лице. Ако откажете да бъдете преброени, ви очаква акт и глоба от 120 лв., която се събира по общия ред.

Стоян Стоянов подчерта отново, че данните, които ще се събират, имат декларативен характер. Т.е. ще се разчита на добросъвестното им подаване, защото никой преброител няма да иска лични карти от хората, няма и да тръгне с рулетка и да мери колко точно голямо е жилището. За самите служебни лица са предвидени още по-солени глоби за нарушения. За  преброител, който злоупотреби с лични данни, глобата ще е 250 лева, а за контрольорите - от 2000 до 6000 лева.

Общо 915 ще са преброителите за община Плевен, които ще тръгнат по домовете от 10 февруари, за областта техният брой е 1524. На местата със смесено етническо население или в които има опасност от евентуално възникване на по-напрегната ситуация, преброителите няма да са сами, а ще ходят с придружител.