Плевенчанин ще се бори за приза Мъж на годината
Плевенчанин ще се бори за приза Мъж на годината / netinfo

Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, капитанът на националния отбор по футбол Димитър Бербатов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са тримата номинирани (по азбучен ред) за Мъж на годината. Имената им бяха посочени от повече от 150 журналисти, а кой да оглави класацията ще определят посетителите на сайта manoftheyear.bg. Гласуването там вече започна и ще продължи 25 дни. Името на победителя ще бъде обявено на церемония в началото на декември в столичния Модерен театър. Дарик организира конкурса за втори път, а това е неговото 19-то издание.

26-годишният Детелин Далаклиев е един от най-младите мъже, номинирани някога за Мъж на годината. България не е имала световен шампион по бокс от 1995 година. Детелин Далаклиев спечели златото в категория до 54 кг. през септември от първенството за аматьори в Милано. Не само заради титлата той подписа договор с Международната федерация по бокс за аматьори.

Далаклиев ще се състезава от 2010 година в новосъздадената към нея професионална лига. През 2012 е Олимпиадата в Лондон, а капитанът на националния ни отбор по бокс мечтае за медал оттам, защото вярва, че само той е олицетворение на най-големите постижения в спорта. 26-годишният Детелин Далаклиев досега има спечелени няколко сребърни медала от европейски първенства и един бронзов от световно.

Състезава се вече повече от 10 години. Ето защо е парадоксално, че повечето българи, неизкушени от бокса, чуха името му за първи път едва през септември, когато взе златото от шампионата в Милано.Освен още медали, Далаклиев очаква и първото си дете. То трябва да се роди някъде около неговия рожден ден през февруари 2010 година.

За Димитър Бербатов това е втора поредна номинация. Миналата година той не успя да оглави класацията, въпреки че се превърна в най-скъпия ни футболист, заради трансфера си в "Манчестър Юнайтед". През 2009 г. Бербатов е в ТОП 3 заради успехите си в отбора, доброто си представяне с националния екип и факта, че стана татко на момиченце.

Номинацията на Цветан Цветанов може да се възприема като завръщане на политиците сред основните играчи в конкурса. През юли Цветанов оглави Министерство на вътрешните работи и получи поста вицепремиер. В момента, от новото правителство, той е министърът с най-висок рейтинг.

Кои от тримата ще е Мъж на годината ще се реши чрез гласуване на manoftheyear.bg. То продължава до 26 ноември, включително. Почти през цялото време на официалния сайт на конкурса ще може да се следи каква е временната позиция на всеки един от номинираните. 4 дни преди крайния срок за гласуването позициите ще се нулират и така от 23 ноември никой няма да знае кой е временният водач в класацията.

Как изглежда тя от първо до трето място ще стане известно едва на церемонията по награждаването. За победителя по традиция ще има сабя, на която ще е гравирано името му. И тази година ще я изработи Васил Попов - президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар".

На церемонията в Модерен театър ще бъде обявено и името на дамата, избрана от екипа на Дарик, за Мис ТВ чар. Събитието ще се излъчва по PRO BG - официален медиен партньор на конкурса.