sadii
sadii / бгнес
Четиримата нови конституционни съдии положиха клетва. Избраниците на съдебната власт са Павлина Панова и Надежда Джелепова, от квотата на Народното събрание е доскорошният зам.-шеф на Върховния касационен съд Красимир Влахов, а изборът на президента е професорът по европейско право Атанас Семов.

Според върховния закон, Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж. Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон. Конституцията на Република България гласи, че членовете на Конституционния съд се ползват с имунитета на народните представители./БГНЕС/

Красимир Влахов е конституционен съдия, бивш заместник-председател на Върховния касационен съд. Роден е в Плевен и е завършил юридическото си образование в СУ „Св. Климент Охридски“. Влахов е с над 20-годишен съдийски стаж. Професионалният му път започва през 1996 г. като младши съдия, а през октомври 1997 г. е назначен за съдия в Софийския районен съд, където по-късно става негов заместник-председател. През 2004 г. е командирован във Върховния касационен съд, а през 2008 г. е избран за председател на Софийския районен съд. През 2012 г. Красимир Влахов е назначен за заместник-председател на Върховния касационен съд.