Плевенчани отпразнуваха Деня на независимостта с военен ритуал на площад "Стефан Стамболов".

БТА

Участие взеха курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" и военнослужещи от Единния център за начална подготовка и 12-та авиационна база. Десетки граждани бяха дошли, за да изразят своята почит към делото на предците ни. Сред тях бяха и деца от клуб "Млади възрожденци" при Начално училище "Христо Ботев". 

БТА

В словото си кметът на община Плевен Георг Спартански припомни историческите факти около забележителната дата в българската история и подчерта ролята на дипломацията за постигане независимостта на България преди 114 години. 

"Нека не униваме пред трудностите, нека вярваме, че имаме сили както нашите предци някога, да обединим България, в случая не териториално, а в сърцата си и да вървим напред, а историята несъмнено ще го оцени", каза още Спартански.

БТА

Венци и цветя в знак на признателност по традиция бяха поднесени пред паметния знак, изработен от мрамор и гранит от плевенския скулптор проф. Кирил Мескин. Празничната атмосфера бе допълнена с изпълнения на Общински хор "Гена Димитрова" и Общинския духов оркестър.

БТА

БТА