Плевен ще е домакин на световния конгрес на Панорамите
Плевен ще е домакин на световния конгрес на Панорамите / archiv.DarikNews

От 9 до 13 септември тази година, Плевен ще бъде домакин на Световния ден на панорамите. Това обяви основният организатор на събитието доц. Милко Аспарухов и припомни, че Плевен е бил домакин на подобна среща през 2002 година, когато гости са били представители от четири континента и 14 държави.

Милко Аспарухов не скри, че тогава е имало някои възражения, относно провеждането на световния форум в Плевен и изобщо в България, тъй като принципа на Международния съвет на панорамите е, конгресите да се провеждат в големи държави с по - голям финансов ресурс.
"Тогава имах чувството, че те приеха тази инициатива със свито сърце, но конференцията беше много успешна и ние оставихме един много добър спомен в това планетарно семейство на панорамистите", сподели доц. Милко Аспарухов. Той каза още, че тази година се очакват много повече гости, тъй като Съветът на панорамите, създаден през 1992 година вече се е разрастнал многократно и се е превърнал в стройна организация със свой устав, така че ще дойдат много повече представители от много повече държави.

15 доклада са заявени за конгреса през септември. Четири от тях са от САЩ, има доклади от Музея за история в Люксембург, от Нюйоркския Университет, Националния Музей в Брюксел, Университета в Плимут - Великобритания, Музей - Панорама - "Бородинска битка" от Русия. Доклади са заявени и от Токио, Амстердам, Рио де Жанейро, като има доклади и от трима български специалисти.

Предвидено е програмата на форума да бъде съпътствана от събития, като посещение на храм-паметник "Александър Невски" и Националния исторически музей в София, манастири и църкви в района на Велико Търново и Арбанаси.
Изпратена е покана до студио "М. Греков", което е участвало в нарисуването на някои от платната в Плевенската панорама.Очаква се от студио "Греко" да направят изложба с една или две батални картини.

Миналата седмица, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и дирекотрът на Военно-исторически музеи - Плевен доц. Милко Аспарухов бяха на кратко, делово посещение в град Люцерн - Швейцария, където бяха уточнени много от подробностите около предстоящото събитие.