police
police / dariknews.archive
Нападенията над полицаи зачестяват и това е тревожно и нито аз, нито политическото и професионално ръководство на МВР ще позволим тази тенденция да продължава, заяви категорично министър Валентин Радев.

На редовния си месечен брифинг той посочи следните факти: през 2016 година инцидентите със служители на МВР са 284, в сравнение със същия период на 2015 г. те са били 196. През първите шест  месеца на  тази година са регистрирани 176  инцидента, като за същия период на миналата те са били 139. Най-голям брой посегателства над полицаи са регистрирани на териториите на Бургас, Плевен, София и Хасково.

Министър Радев осъди наблюдаващата се тенденция на посегателства, както над полицаи, така и над лекари и учители. Като ръководител на МВР той застава зад своите служители и като първа крачка чрез медиите отправи своеобразно предупреждение към гражданите, които посягат на униформени.
Обмислят се и се обсъждат варианти за допълнително обучение на полицаите за самоотбрана, как да използват оръжие при такива случаи, както и докъде се простират правомощията им. Моята грижа е да направим необходимото, за да не позволим тази тенденция да продължава, заяви министър Валентин Радев.