/ IStock
Продължава кампанията за дарителство на кръвна плазма
"За първи път Районният център по трансфузионна хематология в Плевен получи от дарители нова специализирана апаратура за производство на пет вида жизнено необходими кръвни продукти". Това съобщи д-р Анелия Цочева - директор на центъра.

Плевен ще дари от резерва на общинския бюджет 10 000 лв. за апаратура за кръвна плазма

"Това е инвестиция за днес и за бъдещето в подкрепа на пациентите от шест области в Северна България, допълни тя. Вече се преодолява уплахата от началото на пандемията и се наблюдава нарастване на кръводарителите и дарителите на плазма", допълни експертът.

Николай Божилов от името на дарителите от Фондация "Благотворителност и милосърдие" поясни, че след като са разбрали, че най-големият по рода си център в Северна България, няма нужната апаратура, са събрали за 10 дни средствата за дарения днес апарат. Освен това са доставили 5000 защитни маски от висок клас.

Първите 12 души дариха кръвна плазма в Плевен

Досега не сме огласявали дарителската си дейност, но решихме, че добрият пример трябва да бъде представен, за да бъде последван, отбеляза той. По думите му, от началото на ковидкризата досега чрез дарителство фондацията е осигурила и раздала апаратура за над 350 000 лева.

Божилов посочи, че са сключили договор в Агенцията за социално подпомагане за подкрепа на 4700 социални работници по Национална програма и за по-малко от месец са събрали 53 000 лева за тестове, витамини и други нужни медикаменти.

Продължава кампанията за дарителство на кръвна плазма. От 10 декември досега в РЦТХ-Плевен са приети 30 дарители.
БТА