/ iStock/Getty Images
Плевен не е застрашен от воден режим, каскадата и фонтаните могат да работят нормално, съобщи Геновева Трифонова, говорител на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Плевен. Тя подчерта, че град Плевен не е застрашен от воден режим и посочи, че с падналите валежи през последните три дни, довели до завишаване на водните количества, подавани от Водоснабдителна група „Черни Осъм“, ВиК ЕООД - Плевен може да подсигури необходимите количества вода за питейно-битови нужди на населението, както и за работата на обектите Водна каскада, водни огледала, фонтан в Градската градина и фонтан на пл. "Възраждане". 

С цел да се избегнат режимни условия, щети и смущения във водоподаването към гореспоменатите обекти от Водната каскада на гр. Плевен, ВиК - Плевен изпрати писмо до кмета на община Плевен, в което го уведоми, че е необходимо при работата на горепосочените обекти да се поддържа редовна комуникация с ВиК, а доливането на тези водни обекти да се извършва в часовите зони на ниско потребление на вода, между 23:00 и 5:00 часа.

Временно спират водната каскада в Плевен

От дружеството поясняват, че доливането трябва да се извършва при намален дебит (притворени спирателни кранове), водещ до намаляване на налягането във водопроводната мрежа с не повече от 0,5 atm., за което при необходимост служители на ВиК ще окажат съдействие за мониторинг на налягането във водопреносната мрежа. След доливане на Водната каскада, затварянето на спирателните кранове да става постепенно и за продължителен период от време, за да се избегнат хидравлични удари по водопроводната мрежа, изискват от водоснабдителното дружество.

ВиК ЕООД – Плевен уверява жителите и гостите на града, че е осигурено безпрепятствено водоподаване, както за питейно-битовите нужди на гражданите, така и за работата на емблематични архитектурни обекти от градската среда, които работят с вода, отбелязва говорителят на дружеството Геновева Трифонова.
БТА