Плевен чества 10 декември с признателност към загиналите за освобождението му
Плевен чества 10 декември с признателност към загиналите за освобождението му / dariknews.archive

На 10 декември - Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение, ще бъде чествана 137-годишнината от Плевенската епопея. Паметният ритуал ще започне в 10.50 ч. на пл. „Възраждане" с участието на Председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, народни представители от област Плевен, камандира на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев, представители на дипломатически мисии от страните участнички в Съюзническата армия.

Панихида в памет на загиналите ще отслужат Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенски храмове. След официалните слова пред Вечния огън на Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец" ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към подвига на героите от Плевенската епопея.

„Връщане сабята на Осман Паша" е озаглавена историческата възстановка на клубове „Традиция" от страната, която ще се състои същия ден от 12.00 часа в двора на Къща музей „Цар Освободител Александър II".

Вечерта на 10 декември в 18.00 часа в залата на Драматичния театър „Иван Радоев" ще започне юбилейният концерт „Духът на Мизия" на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев" по повод 55-годишнината на ансамбъла. В 20.00 ч. е началото на празничната заря.