bekleme
bekleme / dariknews.archive
Летен университет по програма на ЮНЕСКО „Човек и биосфера”, посветен на биосферните паркове, ще се проведе в Троян от 25 до 27 юли, съобщават от пресцентъра на общината.
Това е инициатива, стартирала преди четири години, благодарение на партньорството на ЮНЕСКО със Средиземноморския информационен офис за опазване на околната среда, култура, образование и устойчиво развитие. През настоящата година форумът ще се проведе в района на биосферен парк „Централен Балкан“, в неговата южна и северна страна, и е с продължителност от 21 до 28 юли. Троян ще е домакин на събитието от 25 до 27 юли. Традиционно форумът привлича участници от различни краища на Европа, сред които редица изтъкнати лектори, почетни гости от ЮНЕСКО, експерти и младежи, работещи по темата за биосферните паркове.
Програмата на летния университет ще включва теоретична и практична част, както и работа по групи, които ще се проведат на английски език. Участниците ще посетят различни обекти - примери за устойчив бизнес и устойчиво развитие в района на биосферния парк „Централен Балкан”. В Троян участниците ще посетят Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троянския манастир „Успение Богородично“, предвидена е разходка в града. Темите, които ще се дискутират в последните дни на форума, са свързани с фестивалите – като средство за промотиране и привличане на туристи, икономическите аспекти при изграждане на бизнес план и др.
Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“ е отлична възможност да се популяризира районът и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, бидейки част от биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО.
Кметът на община Троян Донка Михайлова ще вземе участие в заключителна среща на форума на 26 юли в Информационно-културния център в града.