/ DarikNews.bg
Панорама "Плевенска епопея 1877 г." ще работи с безплатен вход на 10 декември, събота, когато ще бъдат отбелязани 145 години от освобождението на Плевен, съобщиха от Регионалния военноисторически музей (РВИМ).

Със свободен вход ще са и всички други обекти на РВИМ в съботния ден. Тази година се навършват 145 години от освобождението на Плевен и 45 години от тържественото откриване на панорамата.

От 8 декември започват и проявите, посветени на двете годишнини. В 13:30 часа в панорамата ще бъде представена празнична презентация по повод 45 години от построяването й.

В 16:00 часа ще бъде открита и изложба на същата тема. Шест фототабла показват моменти от строителството, изпълнението на художествената част и откриването на музея. В изложбата са експонирани палитра, маслени бои, работни и резервни четки на Николай Овечкин, използвани по време на художествените работи по панорамното и диорамното платно.

Сред експонатите е и магнетофонен запис с беседа на Овечкин за панорамата. Представени са оригинални документи, свързани с направата на архитектурно-скулптурна облицовъчна панела по проект на скулптора Кирил Мескин за панорамата, ордени и медали, грамоти и свидетелства за активно участие, юбилейни комплекти и други материали, напомнящи за изграждането на музея.

На 9 декември, от 14:30 часа ще бъде представен том 4 от "Сборник Военноисторически музеи". В същия ден от 16:00 часа е откриването на изложбата "Руско-турската война 1877 – 1878 г. в литографии и ксилографии". Тя включва 35 гравюри от колекцията на Александър Алексеевич Авдеев.

На годишнината от освобождението на Плевен е посветена и Националната филателна изложба "Плевен Фила 2022", която ще отвори врати на 9 декември в 11:00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.
БТА